„Klubrádió
A lényeg

Már 50 magyar állampolgárnál mutatták ki az új vírust

17/03/2020 08:13

| Szerzők: NépszavaKlubRádió

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 50-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az országos tiszti főorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amit a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. Ketten már meggyógyultak; 1 ember meghalt. Karanténban 137-en vannak, míg az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma 1587 - olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon.Közben az Operatív Törzs ma reggel is ülésezett. Orbán Viktor miniszterelnök már korán reggel megérkezett az ülésre.

Orbán Viktor kormányfő tegnap további intézkedéseket jelentett be: betiltották a rendezvényeket, bezárják a szórakozóhelyeket, a mozikat. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig lehetnek nyitva, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat. Azokat az üzleteket, amelyek megszegik a bejelentett nyitvatartási korlátozásokat, akár 500 ezer forintra is büntethetik. Közben már készülnek a kárlisták, a Népszavának legalábbis több kormánytag azt mondta: a minisztereknek a kabinet szerdai ülésére beszámolót kell készíteniük arról, hogy várhatóan miként érinti majd a járvány terjedése a hozzájuk tartozó területet..

Négy járványkórházat jelölt ki az országos tiszti főorvos – értesült a Népszava. A budapesti mellett Miskolcon, Szekszárdon, Ajkán és Kiskunhalason. A mentőknek az intézmények környékén élőket már mától ide kell szállítaniuk. Kiskunhalason pedig elkezdték építeni a mintegy 150 ember befogadására alkalmas konténerkórházat is.

A közműszolgáltatók frissítették pandémiás terveiket, és az ellátás biztonsága érdekében védik a dolgozóik egészségét. A jegybank a nagyvállalatok öszszeomlásától tartva felfüggesztené azok hiteltörlesztését év végéig. A bejelentés is közrejátszhatott abban, hogy eddig soha nem látott mértékben, egészen 347 forintra drágult az euró. Innen valamelyest visszajött a jegyzés, de így is több mint 344 forintot kérnek egy euróért a bankközi piacon. Az MNB  kommunikációjában azonban arról nem volt szó, hogy egy hasonló moratóriumot esetleg a lakosság esetében is bevezetnének. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondta a Népszavának, a lakossági hitelek esetében is szükség lesz hasonló intézkedésekre, ugyanis olyan mértékű elbocsátási hullám jöhet, amely szükségessé teheti ezt a lépést.

Életbe lepett Ferihegyen a határzár. Hétfő éjféltől minden határon, így a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren is életbe lép a határzár, de a repülőteret nem zárják le - közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Ez azt jelenti, hogy csak magyar állampolgárok térhetnek haza. A tranzit és teherforgalom  tovább zajlik, magyarországi átszállásra van lehetőség, a Liszt Ferenc Repülőteret tehát nem zárják le.

Vasárnap állították próbaüzembe, de máris leállítják az emeletes KISS motorvonatot a ceglédi vonalon - közölte a MÁV. Az intézkedést a vasúttársaság azzal indokolta, hogy a kormány határok lezárásáról szóló hétfői döntésének értelmében a vonatokat gyártó Stadler cég a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalói azonnali hazarendeléséről rendelkezett. Ennek megfelelően a Stadler az utasforgalmi próbaüzemhez szükséges műszaki felügyeletet határozatlan ideig nem tudja ellátni.