„Klubrádió
Megbeszéljük...

Volt tiszti főorvos: sokkal több koronavírus-teszt kellene, hogy tisztán lássunk

6/03/2020 17:53

| Szerző: Klubrádió

Lényegesen kevesebb vizsgálatot végzett el és engedett elvégezni a magyar egészségügyi hatóság, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a vírus terjedéséről, típusairól megfelelő információval rendelkezzen – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos.

2020. március 06. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (20.03.06.)
17:01
00:00

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvostól elsőként azt kérdeztük, jól kezelik-e a magyar hatóságok az eddig tapasztalható fejleményeket koronavírus-ügyben. Közölte: háromféle problémát lát, az első, hogy magát az influenzajárványt nem kezelte jól a kormányzat, ennek következményeit most egy másik járványnál is látjuk. A második, ami ebből következik, hogy a tájékoztatás más országok információs csatornáihoz képest nagyon gyenge színvonalú és nem hatékony. Ezek nem sajtótájékoztató-kérdések, hanem megfelelő színvonalon megírt kérdés-felelet anyagok, amelyekkel úgy tűnik, más országok jobban állnak – tette hozzá. A harmadik, ami már a kommunikáción messze túlmutat, hogy lényegesen kevesebb vizsgálatot végzett el és engedett elvégezni a magyar egészségügyi hatóság, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a vírus terjedéséről, típusairól megfelelő információval rendelkezzen.

 
 A koronavírus szerkezetének 3D-s modellje (Wikimedia Commons)
 


Amerikában is panaszkodnak lakosok arról, hogy szerették volna elvégeztetni a vizsgálatot, de nem lehetett, ám itt az arányokról van szó. Olyan kevés vizsgálatot végeztek Magyarországon, ami alapján joggal tételezhető fel Falus Ferenc szerint, hogy sokkal több megfertőződött lakos van, mint amennyiről tudunk. Olyan súlyos beteg (például tüdőgyulladással kórházban fekvő) talán, remélhetőleg nincs az országban, akinél ezt a vizsgálatot nem végezték el. De azt nem tudjuk, hogy mennyire terjedt el a vírus az országban.

Egészen biztosan van elég eszköz a teszthez, gyakorlatilag fillérekért meg lehet venni, és elég sok szakember van, aki el tudja végezni. „Ha nem akarok róla tudni, akkor mi az akadály?” – tette fel a kérdést. Központosították a vizsgálatokat, azt mondták, hogy csak egy labor van, amely erre akkreditált, ez Falus Ferenc szerint nem igaz, ő legalább még kettőről tud. Ugyanis ehhez nem kell biztonsági labor, nem kell szkafanderben végezni a vizsgálatot. Azt is elmondta, hogy egy vizsgálat nem mindig elég, a kínaiak négyet végeztek, mire kimondták valakiről, hogy egészséges.

Hangsúlyozta: minél korábban kellene kimutatni a vírust, meg kellene kockáztatni az – idézőjelben – felesleges vizsgálatokat. Ráadásul lázhoz kötik a vizsgálatokat, és egy kínai jelentésből kiderül, hogy a súlyos betegek felének nem volt, csak hőemelkedése, vagy láztalan volt. Hangsúlyozta: ez versenyfutás az idővel, az a cél, hogy minél kevesebb ember fertőződjön meg, amíg nincs specifikus terápia, gyógyszer, oltás.

Észak-Olaszországból hazatért diákok „önkéntes karanténba” vonultak a László kórházban: szerinte az pánikreakció volt a hatóság részéről, hogy bent kell maradniuk, lehetett volna otthon is tartani őket. Erre ellenpélda a vízilabdacsapat Egerben és az a rengeteg ember, aki a velencei karneválra utazott, majd onnan visszajött, vagy Észak-Olaszországban volt síelni.

Pillanatnyilag Magyarországon viszonylag kevés adat van ahhoz, hogy tudjuk, mikor mit kell bevezetni, például, meglátogathatjuk-e 80 évnél idősebb rokonainkat – közölte a volt tiszti főorvos. A megfertőződöttek 80 százaléka gyakorlatilag tünetmentesen hordozza a vírust, tehát megismételte: adatokra lenne szükség, azokhoz pedig sok vizsgálatra.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük/Interjú Falus Ferenccel
2020. március 06., péntek 16.45
riporter: Bolgár György