„Klubrádió

Elszökött egy koronavírus-gyanús beteg Budapesten

6/03/2020 15:31

| Szerző: Index/Klubrádió

Mentővel vittek volna el a 18. kerületi Zsebők Zoltán szakrendelőből egy koronavírus-gyanús beteget pénteken délelőtt, de a holland állampolgárságú, magyarul beszélő férfi elment a háziorvosi elkülönítőből, nem várta meg a mentőt - írja az index. Később megkerült, és már karanténban van.

A Facebookon Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere részletesen beszámolt a pénteki eseményről, bejegyzésében azt írja, a váróban tartózkodók adatait felvették, a fertőzésgyanús beteget elkülönítették, a protokollnak megfelelően a mentőt is kihívták.

Az épület második emeletét lezárták és fertőtlenítik, számolt be a gyanúról több olvasó is az Indexnek.

Szaniszló később a Facebookon élőben mondta el, hogy a férfi kerületi lakos, egyébként holland állampolgár, és fejfájásra, illetve magas lázra panaszkodott. „Elmondta azt is, hogy van egy másik holland ismerőse, akinél nagy valószínűséggel diagnosztizálták a koronavírust. Miután kivizsgálták, sajnálatos módon önkényesen távozott a szakrendelőből. Értesítettük a kerületi kapitányságot, értesítést kapott az ÁNTSZ, illetve a kerületi kapitányság tájékoztatta a központi operatív törzset. Onnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy ők tartják kézben a 18. kerületnek ezt az ügyét. Amit tudni kell: az esetet követően a 18. kerületi szakrendelő 2. emeletét fertőtlenítették, azóta már ismételten nyitva van, illetve konzultációt folytattam a főigazgató úrral, és ő azt javasolta, hogy akik negyedóránál tovább tartózkodtak a holland úriemberrel egy légtérben, ha tehetik, menjenek haza, és maradjanak otthon több napon át” – közölte a polgármester.

Az eltűnt fertőzött még pénteken megkerült, a holland férfit a Szent László kórházban karanténba helyezték.  Az ATV híradása szerint délután önként jelentkezett a koronavírus-járvány itthoni kezelésére felállított Operatív Törzsnél.