„Klubrádió
A lényeg

Ne személyesen akarja kérdezni háziorvosát a koronavírusról

5/03/2020 13:41

| Szerző: Klubrádió

Hacsak nem tudják máskorra tolni, most ne menjenek be a háziorvosi rendelőkbe a páciensek. A túlzsúfolt várótermekben könnyebben terjednek a fertőzések, ezért, ha lehet, a koronavírus ügyében telefonon tájékozódjanak – erre kérik az embereket a háziorvosok. A budapesti bulinegyedben és a BKV-nál is új intézkedések jöhetnek a koronavírus terjedésének megelőzésére.

A háziorvosok a rendelők zsúfoltsága miatt azt kérik, hogy halasztható egészségügyi problémával később keressék fel orvosaikat, és a koronavírus járvány ügyében pedig ne személyesen, hanem telefonon tájékozódjanak a rendelőknél.

A Klubrádió által megkérdezett háziorvos, Békási Szabolcs hangsúlyozta, a zsúfolásig telt várótermekben, ahol jellemzően több betegségben is szenvedő, legyengült immunrendszerű idősek fordulnak meg, nyilván sokkal nagyobb a fertőzés veszélye. Ezen kívül, mint mondta, a háziorvosoknak gondolniuk kell az egészségügyi dolgozók egészségének védelmére is.

Kérdezze meg kezelőorvosát - TELEFONON!
 
Kérdezze meg kezelőorvosát - TELEFONON!
 

Békási Szabolcs hozzátette, a koronavírus miatt természetesen mindenki aggódik, amit a háziorvosok a páciensek informálásával próbálnak eloszlatni, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait is ajánlják, amelyeken szintén tájékozódni lehet a koronavírusról.

2020. március 05. A lényeg-részlet/Interjú, Békási Szabolcs (20.03.05.)
01:11
00:00


A bulinegyedben is csak óvatosan

A koronavírusra való tekintettel Erzsébetváros szigorúbb higiéniai intézkedéseket kér a bulinegyed vendéglátóhelyeitől – erről Újvári-Kövér Mónika, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt.

Mint mondta, sikeresen egyeztetettek az érintett vállalkozókkal, valamint tájékoztató plakátokat helyeztek ki az önkormányzat intézményeiben és a társasházakban is, és mindenhol biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőségét.

Zárt fülkéket akarnak

Még a bértárgyalások során egyeztetéseket kezdeményezett az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a BKV-nál, hogy a tömegközlekedési vállalat óvintézkedéseket vezessen be a járművein a koronavírus esetleges tejedésének megfékezése, és a BKV-s munkavállalók védelme érdekében.

Erről az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor beszélt a Reggeli Gyorsban. Konkrét javaslatként a zárt fülkével rendelkező buszok sűrítését, és az elsőajtós jegyeladások ideiglenes felfüggesztését is javasolni fogja a szakszervezet és a BKV csütörtöki egyeztetésén.

2020. március 05. A lényeg-részlet/Interjú, Újvári-Kövér Mónika (20.03.05.)
00:35
00:00

Köteles elfogadni a munkáltató

A munkáltatónak kötelessége elfogadni, ha a munkavállalót különösen fertőző betegségek, jelen esetben a koronavírus terjedése miatt karanténba helyezik, erről a TASZ magánszféra projektjének jogásza, Asbóth Márton beszélt a Reggeli Gyorsban.

A civilszervezet munkatársa hangsúlyozta, ilyen esetben a munkavállaló táppénzre jogosult, és a jogi szabályozások szerint az állam kipótolhatja a táppénz és a teljes kereset közötti különbözetet.

Asbóth Márton a karanténra vonatkozó jogi előírásokról  elmondta, az állam épületeket, kerületeket vagy akár teljes településeket is lezárhat a fertőzés terjedésének megállítása érdekében, a TASZ szakértője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem járhat az állampolgári szabadságjogok túlzott korlátozásával. 

2020. március 05. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Asbóth Márton (20.03.05.)
06:30
00:00


Pánikra nincs ok

A Magyarországon tanuló két iráni diáknak, akinél kimutatták a koronavírust, enyhék a tünetei, lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – közölte Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a köztévén. Az infektológus elmondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást. Rajtuk kívül a kormány hivatalos tájékoztatása szerint még 21-en vannak karanténban új koronavírus gyanúja miatt.

Pánikra nincs szükség, a legfontosabb a gyanús esetek kiszűrése, hogy ne alakuljon ki gócpont Magyarországon – tette hozzá a Klubrádiónak Kemenesi Gábor virológus.

2020. március 05. A lényeg-részlet/Interjú, Kemenesi Gábor (20.03.05.)
01:11
00:00

A témában készített beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg!

A lényeg
2020. március 05., csütörtök 12.00