„Klubrádió
Esti gyors

Beszállítók nélkül leáll az egészségügy

4/03/2020 19:13

| Szerző: Klubrádió

A zsarolás minősített formáját alkalmazza a kormány a kórházi beszállítókkal szemben, pedig ha valamikor szükség van anyagokra, eszközökre, akkor most igen.

2020. március 04. Esti gyors - részlet 20.03.04. László Imre
05:55
00:00

A kórházak mintegy 80 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak. Ez természetesen a kormány tartozása, amely folyamatosan alulfinanszírozza az intézményeket. A hónapok óta tartó elszámolási vita megoldása a kormány szerint az, hogy a tavalyi rekordösszegű tartozásból csak a tőkekövetelés 80 százalékát akarják kifizetni. Az ajánlatot a beszállítók nem fogadják el. A kintlévőség a kisebb gyártókat tönkre teszi, de már a nagyobbaknak is gondot okoz. László Imre, a DK egészségpolitikusa, Újbuda polgármestere szerint ez a zsarolás minősített esete. A beszállítóknál ugyanis semmilyen szervezet semmilyen vizsgálata nem állapított meg túlárazást, vagy extraprofitot, mégis elvennének tőlük 20 százalékot.

Tekintettel a koronavírus járvány okozta vészhelyzetre az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete arra kéri a tagjait, hogy tegyenek eleget a vírus miatt megnövekvő eszközigénynek. Csakhogy a folyamatos tartozások miatt a cégek egy része már így is hitelből tartja fenn magát, vagy már a csőd szélén áll, tehát ha akarna sem tudna teljesíteni. László Imre szerint nem túlzás azt mondani, hogy ha a beszállítók ebben a kritikus időszakban nem hajlandók, vagy nem tudnak anyagot szállítani, akkor leáll az ellátás. Tartalék ugyanis egyszerűen nincs.

Orbán Viktor szerint különben nincs itt semmi baj. „Van egy nemzetközileg akkreditált laboratóriumunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük.” László Imre szerint a miniszterelnök egy másik világban él, soha nem fogja mondani, hogy bocsánat, tévedtünk, vagy bocsánat, korrigálnunk kellett volna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Esti gyors
2020.03.04. 18:00.
Műsorvezető: Szénási Sándor