„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírusos lehet? Maradjon otthon!

2/03/2020 19:01

| Szerző: Klubrádió

Komolyan kell venni a címben foglaltakat, ez az új eljárásrend, amelyet az alapellátó orvosok alkalmaznak. Ha változik a helyzet, változni fog a szabály is.

2020. március 02. Esti gyors - részlet 20.03.02. Békássy Szabolcs
07:36
00:00

Utoljára múlt hét szerdán kaptak úgynevezett eljárásrendet az alapellátó orvosok, ám máris frissíteni kellett, a változó járványhelyzet miatt. Főleg külföldi tapasztalatokat vettek figyelembe, hisz Magyarországon még nem jelent meg a járvány, egyetlen pozitív mintát sem találtak. Persze a hazai orvosoknak is volt véleményük a szabályokról.

Az új eljárásrendet Békássy Szabolcs a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója ismertette az Esti gyorsban. Egyébként brit mintát követtek a kialakításakor. Lényege, hogy csökkenteni kell a személyes találkozások számát, ezzel fékezhető a járvány terjedése.

Amennyiben valaki koronavírus fertőzésre utaló tüneteket tapasztal, és az elmúlt két hétben járt fertőzött területen, vagy találkozott ilyen helyről érkező emberrel, akkor ne mozduljon ki otthonról. Még a rendelőbe se menjen el. Hívja fel a háziorvost, aki kérdéseket fog feltenni. A kérdéseket egy ellenőrző listában foglalták össze, az orvos tehát ez alapján gyűjti össze a válaszokat. Ha felmerül a gyanú, hogy koronavírusról lehet szó, akkor a mentőszolgálat speciális egysége megy a betegért és a megfelelő helyre szállítja. A háziorvos tehát ilyen esetben nem megy ki, otthoni vizsgálatot nem végez a betegen, így nem fertőződhet meg.

Előfordulhat, hogy valakinél már a rendelőben derül ki, hogy fertőzött lehet. Ebben az esetben oda megy érte a speciális mentő, és azokra a betegekre is figyelnek akikkel a váróban együtt tartózkodott.

Békássy Szabolcs azt is elmondta, hogy különleges védőeszközökre minden egyes orvosnak most nincs szüksége. Csak azoknak, akik karanténban lévő, vagy megfigyelt betegekkel dolgoznak. Ha rosszabbodna a helyzet, itt is elszabadulna a vírus, akkor a speciális védőeszközöket meg fogják kapni az orvosok, ezeket e pillanatban a mentőállomásokon tárolják.

Nem tudni, hogy a jelenlegi eljárásrend meddig lesz hatályban, azt bármikor megváltoztathatják, frissíthetik az aktuális állapotnak megfelelően.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Esti gyors
2020.03.02. 18:00
Műsorvezető: Dési János