„Klubrádió
A lényeg

Amíg nincsenek tünetek, nincs értelme a koronavírus-tesztnek

2/03/2020 14:16

| Szerző: Klubrádió

Módosítják az eljárásrendet a háziorvosi ellátásban, az orvosoknak telefonon kell majd kikérdezni a gyanús eseteket – erről beszélt ma a tiszti főorvos.

2020. március 02. A lényeg - részlet 20.03.02. Müller Cecília
01:22
00:00

137 vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, de egyik sem lett pozitív, továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon.  Müller Cecília elmondta, önmagában az hogy valaki például Olaszországban járt, még nem indokolja, hogy otthon maradjon. Azonban ha valakinél fennáll a betegség gyanúja, amit indokolhatnak a tünetek, vagy az, hogy valaki a járvánnyal érintett területen járt, esetleg fertőzött személlyel érintkezett, az ne menjen emberek közé, hanem telefonon jelentkezzen az orvosánál.

Ezután a háziorvos a Népegészségügyi központ által kiküldött ellenőrzési lista alapján kikérdezi a telefonálót, majd ha megállapítja a gyanút, a beteget egy erre a célra kialakított mentőautó a legközelebbi infektológiára szállítja. Ott elkülönítve marad addig, amíg a mintáját megvizsgálják, amennyiben pedig megerősítik a fertőzést, a beteget az egyesített Szent István és Szent László kórházba szállítják majd gyógykezelésre – mondta Müller Cecília tiszti főorvos.