„Klubrádió
Reggeli gyors

Több százezer magyarhoz juthattak el a koronavírusos álhírek

2/03/2020 17:26

| Szerző: Klubrádió

A napokban Magyarországon eddig nem tapasztalt világvége hangulat van, az emberek otthonaikban tartós élelmiszereket halmoznak fel, elfogytak a máskor alig vásárolt kézfertőtlenítők is, a boltok egyes polcai pedig konganak az ürességtől. Sokan  egy koronavírus okozta járvány kitörésére és karanténra számítanak. A mostani pánikolás kapcsán az álhírek erejéről is beszélgettünk szakértővendégünkkel.

2020. március 02. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Szicherle Patrik (20.03.02.)
07:31
00:00

Az utóbbi hetekben könnyen találkozhatunk az interneten a koronavírust rettegve emlegető, pánikkeltő írásokkal, amelyek tartalma azonban egyáltalán nem fedi a valóságot. A többség tisztában van azzal, hogy az interneten rengeteg hamis hír kering, gyakran mégsem veszi észre, ha éppen álhírt olvas, ezért komolyan veszi az elolvasott információkat. Ez általában is igaz, most pedig a koronavírus kapcsán még szembetűnőbb – mondta Szicherle Patrick, a Political Capital kutatója.

A koronavírus új, ismeretlen dolog, a kórokozóval kapcsolatos valótlan információk, a szándékosan félrevezető tartalmak pedig rengeteg emberhez eljutottak, és ez bőven elég arra, hogy kialakuljon a pánikhangulat, tömegekben okozzon félelmet a Kínából indult betegség.

Travolta mém
 

A dezinformációs források elsősorban pénzt szeretnének keresni a koronavírusról szóló, és ezért most rendkívül népszerű tartalmaikkal, a Google Ads felületén keresztül ugyanis az oldalaikon reklámok jelennek meg, és minél többen kattintják az anyagaikat, annál többet keresnek velük. Az új betegséggel tehát kimondottan jövedelmező foglalkozni, miközben a reklámozók,  köztük nem egy nagyvállalat, sokszor nincsenek tisztában azzal, pontosan hol, milyen tartalmak mellett láthatóak a hirdetéseik. Az álhírkeltésnek kisebb részben politika okai is vannak, jelenleg főként orosz oldalak tesznek közzé hamis információkat.

A Political Capital a SentiOne közösségimédia-adatbázisa alapján vizsgálta a koronavírusról a magyar oldalakon terjedő álhíreket, és úgy kalkulál, hogy az általuk felfedezett dezinformációs narratívák akár több százezer magyar állampolgárhoz is eljuthattak.

A valótlan információkat négy nagy csoportra lehet osztani: Az elsőbe a népirtásról szóló elméletek tatoznak, amelyek szerint bizonyos körök szándékosan terjesztik a járványt: például az amerikaiak azért, hogy tönkretegyék a kínaiak gazdaságát. A második a biológiai fegyver elmélete, amely azt állítja, hogy Kína elleni támadás zajlik. A harmadik típusba az úgynevezett világvége elméletek sorolhatók, ezek szerint az emberiséget a kihalás veszélye fenyegeti. A negyedik csoportba az ellenszerek felfedezéséről szóló, reményt keltő hamis írások tartoznak. A bejegyzések pedig sajnos hatalmas érdeklődést és pánikot generálnak – jegyezte meg a kutató.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors-részlet/ Interjú Szicherle Patrikkal
2020. március.02., hétfő 07.40
riporter: Szénási Sándor