„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus: ha a karantént komolyan veszik, működhet

25/02/2020 20:59

| Szerző: Klubrádió

Kínában az ismert számok alapján lassult a koronavírus-járvány terjedése, a javul gyógyultak aránya is. Ha a karanténrendszert mindenki komolyan veszi és jól csinálják, beválhat a virológus szerint.

2020. február 25. Esti gyors / részlet, Jakab Ferenc (20.02.25.)
05:49
00:00

Jakab Ferencet, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának professzorát, a Szentágothai János Kutatóközpont laborvezetőjét a koronavírusról kérdeztük elsőként arról, elképzelhető-e, hogy a fertőzöttek kétharmadáról nem tudni Kínában. Ezt nagyon is elképzelhetőnek tartja, mert eleve nem sokat tudunk a vírusról. Említette, hogy 1,8-2 százalék elkapja ugyan, de gyakorlatilag nincsenek tünetei, jó kérdés, hogy továbbadhatja-e.

Közölte: Kínában az ismert számok alapján lassult a járvány, úgy tűnik, jobban kordában tudják tartani, a gyógyultak aránya is javul, de nem tudjuk, hogy a kórházban lévőkkel mi a helyzet.

Ha a karantén intézményét mindenki komolyan veszi és jól csinálják, akkor működhet. Nagyon fontos a hozzáállás, a hatóságok utasításainak betartása. Emellett az alapvető higiéniai szabályok betartására hívta fel a figyelmet, a rendszeres és alapos kézmosásra, zsebkendőbe tüsszentésre, és az se elvetendő ötlet, hogy ne adjunk puszit és ne fogjunk kezet minden ismerősünkkel.

Csak cseppfertőzéssel terjed? Bizonyos tanulmányok szerint széklettel is tud ürülni a vírus, ha ez így van, akkor még fontosabb az alapos kézmosás-kézfertőtlenítés – tette hozzá.

A vakcinafejlesztés nagyon nagy ütemben halad, sok kutatólaboratórium dolgozik rajta, de így is egy-másfél év kell hozzá. Nem azért, mert annyira bonyolult, hanem azért, mert sok kísérlet, klinikai teszt kell hozzá, hogy engedélyeztethessék.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Esti gyors
2020. február 25., kedd 18:35
Műsorvezető: Kárpáti Iván