„Klubrádió
Esti gyors

Korózs: Több kellene a kormánytól koronavírus-ügyben

24/02/2020 21:31

| Szerző: Klubrádió

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke szerint koronavírus-ügyben pánikra nincs ok, de aggodalomra igen. Mivel a fertőzés megjelent Magyarországtól nem messze, Észak-Olaszországban, ő úgy véli, az kevés, hogy a kormánytól valaki sajtótájékoztatót tart, majd feltesznek egy térképet az internetre.

2020. február 24. Esti gyors / részlet, Korózs Lajos (20.02.24.)
06:30
00:00

Elsőként azt kérdeztük a testület elnökétől, az MSZP-s Korózs Lajostól, hogy foglalkozott-e az országgyűlés népjóléti bizottsága a koronavírussal. Közölte: foglalkozott, de nem most hétfőn, hanem korábban. Ő kedden tájékoztatást kér több minisztériumtól, köztük a belügytől, amely a legtöbb információval rendelkezik, és ha kell, újra összehívja a bizottságot.

Korózs Lajos úgy fogalmazott: pánikra nincs ok, de aggodalomra igen, mivel karnyújtásnyira van Magyarországtól a betegség Észak-Olaszországban. Hangsúlyozta: a pánik megelőzéséhez a legjobb recept a lakosság folyamatos, teljes körű és hiteles tájékoztatása. Szerinte az már kevés, hogy naponta kiáll valaki a kormánytól sajtótájékoztatót tartani és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért is felelős államtitkárának honlapjára feltöltenek egy térképet a megbetegedésekről, hiszen ezt bárki megkeresheti két perc alatt az Interneten. Jelezte: azért is kevés, mert naponta több ezer kamion és személyautó fordul meg Észak-Olaszország és Magyarország között.

Az MSZP-s képviselő arról is beszélt, hogy az országos tisztifőorvos hétfő délután azt mondta, új protokollszabályt és intézkedési tervet fogadtak el ahhoz képest, amiről őket tájékoztatják. Jelezte, abban volt minden, a belügyminiszter például azt mondta, 1,2 millió védőruhát gyártatnak le rabokkal három műszakban, de „azt senki nem gondolja komolyan, hogy az emberek majd ilyen védőruhákban járkálnak az utcán”. Ezzel együtt napi több repülőjárat megy Olaszországba tőlünk, és „édeskevés”, hogy kézfertőtlenítőt helyeznek ki a reptéren, valamint olyan maszkokat osztanak ki, amelyeket „hobbiszinten” lehet vásárolni a gyógyszertárakban, mert a hőkamerás mérés nem ad védelmet. Csupán azt tudja kimutatni, hogy valakinek magasabb a testhőmérséklete, de nem minden fertőzött lázas (mint a magyar dolgozó a Diamond Princess hajó fedélzetén, aki semmilyen tünetet nem mutatott), és nem minden lázas ember koronavírussal fertőzött. Sokkal komolyabban kell venni a vírust annál, ahogy most foglalkoznak vele – mondta.

Éppen hétfőn derült ki, hogy van magyar koronavírusos beteg, a korábban karanténban tartott Diamond Princess luxushajón dolgozó három magyar állampolgár egyikének tesztje pozitív lett – közölte Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Esti gyors
2020. február 24., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János