„Klubrádió

Koronavírus: újabb magyarok karanténban

25/02/2020 15:59

| Szerző: Index/Klubrádió

Egy magyar kamionsofőr rekedt a lombardiai karanténban, ő jól van, egy másik kamionos viszont, aki hazatért Olaszországból, rosszul érzi magát, mentő viszi kórházba. A spanyolországi Tenerifén egy szállodakomplexumot helyeztek karantén alá, ahol magyarok is vannak, de nem tudni, hányan - közölte Menczer Tamás, a KKM államtitkára keddi sajtótájékoztatóján, amelyet a koronavírus-járvány újabb fejleményeiről tartott.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményekről tart sajtótájékoztatót kedd délután, amelyről az index számolt be.

Az államtitkár kedden is elsőként a Japán mellett karanténba helyezett szállodahajóról, a Diamond Princessről beszélt. A hajón dolgozó egyik magyar koronavírus-tesztje pozitív lett, az most derült ki, hogy egy férfiról van szó. őt kórházba vitték és elvégezték a tesztet, annak eredményét várják. Ha a teszt eredménye ismét pozitív, akkor a férfit a kórházból egy megfigyelő központba szállítják át, mondta az államtitkár. „Ha a teszt negatív eredménnyel zárul, akkor feltehetően szintén megfigyelés alatt tartják és a tesztet feltehetően később megismétlik.” Hozzátette, hogy a férfi továbbra is jól érzi magát, nem köhög nem lázas.

Az olaszországi Lombardiában összesen tíz, Venetóban eddig egy települést érint a karantén. Kedden egy magyar kamionsofőr hívta a milánói ügyeleti telefonszámot, elmondta, hogy a lombardiai karanténban rekedt, de jól van, ellátása, élelmezése és szeparáltsága is biztosított, a kamionjában tud tartózkodni. Menczer hozzátette, egy másik magyar kamionos is jelentkezett. Ő még a karantén elrendelése előtt járt a lombardiai, mostanra lezárt területen. A sofőr időközben hazaért, de jelezte, hogy nem érzi jól magát. Bár nem lázas, de mentő viszi a Szent László kórházba.

A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén egy szállodakomplexumot helyeztek karantén alá. Ebben a szállodában magyarok is vannak, de pontos számról Menczer nem tudott beszámolni. Az államtitkár az Index kérdésére azt válaszolta, hogy nem tudnak magyar betegről.