„Klubrádió
Reggeli gyors

Van ok a pánikra a koronavírus miatt?

26/02/2020 11:47

| Szerző: Klubrádió

A már magyarokat is megfertőző koronavírus kapcsán Falus Ferenc volt országos tisztifőorvost kérdeztük arról, mennyire van ok a pánikra, egyáltalán kell-e  aggódnunk. Halálos kimenetelű is lehet a koronavírus-fertőzés, ezért természetes, hogy komolyan veszik a hatóságok és a közvélemény is, de a legsúlyosabb következményekkel csak a fertőzöttek kis részénél jár a betegség, és csak minden ötödik betegnek lehet szüksége gyógyszeres kezelésre. Ha lesz gyógyszer ... Mindenesetre influenza elleni vakcina bőven van, és miközben erre a másik, épp tetőző betegségre is fontos lenne figyelni, csak kevesen oltatják be magukat – mondta Falus.

2020. február 26. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Falus Ferenc (20.02.26.)
09:14
00:00

"Semmi másról" nincs szó a koronavírus kapcsán, minthogy egy olyan új kórokozó jelent meg, amellyel szemben egyelőre nincsen még hatékony védekezés. Azonban egyre több hír érkezik arról, hogy olyan anyagokat tesztelnek a világban, amelyekből esetleg védőoltás, vagy valamilyen specifikus orvosság készülhet, bár a betegek csupán 5 százalékának lehet szüksége gyógyszeres segítségre – hangsúlyozta Falus Ferenc.

A volt országos tisztifőorvos szerint Magyarországon jelenleg nincsen általános szűrési lehetőség, csak az kérhet koronavírusra vonatkozó vizsgálatot, aki egyértelműen kapcsolatba került olyan beteggel, aki emiatt már kórházban van, vagy aki fertőzött területen járt. Külföldön, ahol sorban kapják el az emberek a koronavírust, és nem lehet azonosítani a fertőzés forrását, nem feltétlenül szükséges, hogy bizonyítsák, kapcsolatba kerültek beteg személlyel. A cél természetesen az, akár influenzáról, akár koronavírusról van szó, hogy a fertőzött minél kevesebb emberrel kerüljön kapcsolatba, így ne adhassa tovább a vírust – tette hozzá.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus FerencMTI Fotó: Illyés Tibor
 
 

A koronavírus, a többi vírushoz hasonlóan, valószínű, két hullámban terjed majd, úgy, hogy közben itt van az influenzaszezon is – mondta Falus Ferenc, aki szerint ezt azért fontos megjegyezni, mert a legyengült szervezetű betegre a koronavírus sokkal rosszabb hatással lehet, és akár még mutálódhat is a kórokozó.

A volt tisztifőorvos arról is beszélt, a lakosság nagy százaléka jogosult lenne ingyenes influenzaoltásra, a vakcinák többsége mégsem lett felhasználva, mert az emberek az oltásellenes rémhírek miatt, nem élnek a lehetőséggel. Pedig ez a megelőzés szempontjából kimondottan hasznos lenne, és az egészséges személyek számára még most sem késő beadni az influenza elleni oltást.

Falus Ferenc hangsúlyozta, ha valaki észleli magán a betegség tüneteit, ne menjen dolgozni, inkább maradjon otthon. A megelőzésben nagyon nagy jelentősége van a rendszeres és alapos kézmosásnak. Aki tömegközlekedésen utazik, megfogja a kapaszkodót vagy a mozgólépcső korlátját, amint tud, mosson kezet. Az sem mindegy, a kézmosás hogyan történik: legalább 40 másodpercig tartson, és zsíroldékony szappannal történjen, valamint célszerű a vírusokat szintén elpusztító alkoholos kézfertőtlenítőt is magunknál tartani.

Február 26-ig két magyar kapta el a koronavírust, egyikük egy Japán mellett várakozó szállodahajón van, másikuk pedig, egy nő, Ausztriában. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Egyelőre Magyarország területéről nem jelentettek koronavírusos beteget, több közeli országban azonban már megjelent a vírus, így Horvátországban, Ausztriában, Németországban és Olaszországban is, ahol már tucatnyihoz közelít a halálos esetek száma, és több száz a fertőzött.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Falus Ferenccel
2020. február 26., szerda 07.35
riporter: Para-Kovács Imre