„Klubrádió

Egy magyar koronavírusos beteg van

26/02/2020 12:46

| Szerző: Index/Klubrádió

Az első hírek szerint két magyar kapta el a koronavírust. Egyikük a Japán mellett található szállodahajón van, másikuk pedig, egy nő, Ausztriában - mondta még szerda délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján. Délutánra kiderült, hogy az Ausztriában tartózkodó magyar nő gyanús tüneteit nem koronavírus okozta.

A kormány a szerdai ülésén részletesen foglalkozott a koronavírus-helyzettel. A legfontosabb: kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, hogy az országot is érintse, de jelenleg nem tudnak koronavírusos megbetegedésről az ország területén. Ha információjuk lesz arról, hogy az ország területén valaki megbetegedett, akkor arról azonnal tájékoztat a kormány, ígérte Gulyás Gergely, akinek sajtótájékoztatójáról az index számolt be.

A miniszter az ausztriai esetről azt közölte: személyiségi jogok miatt nem mond nevet, de az osztrákoktól érkező hivatalos jelzések alapján Bécsben a kórházban egy magyar állampolgár koronavírusos. Ez hangzott el szerda délelőtt, majd délután kiderült, hogy a nő gyanús tüneteit nem koronavírus okozta. Mint az Index írta, negatív lett az koronavírus tesztjének eredménye, csak felső légúti fertőzése van, és szerda délután már bécsi otthonában lábadozott a 38 éves magyar nő, aki kedden került be koronavírus gyanújával az egyik bécsi kórházba. Miháczi Beáta az Indexnek szerda délután azt mondta, hogy a következő 14 napban otthon kell maradnia, további tájékoztatást pedig a helyi Egészségügyi Központtól kap majd. 

A Szent László Kórházban karanténban lévő magyar kamionsofőrről (aki Olaszországból jött haza és rosszul érezte magát) Gulyás nem tudott részletekkel szolgálni. A Tenerifén szállodai karanténban lévő magyarokról a miniszter azt mondta, a hotel mintegy ezer vendégét zárták karanténba, öt magyar van, a legutolsó információk szerint jól vannak.

A tájékoztatón részt vett Láng-Bognár Kinga, a BM irányítása alatt működő operatív törzs szóvivője is. Elmondta: a koronavirus@bm.gov.hu-ra várják a kérdéseket, ide bárki írhat, és hiteles, pontos tájékoztatást kap rövid időn belül. Pénteken elindul a koronavirus.hu oldal és egy Facebook-oldal is. Ha megjelenik a koronavírus az országban, akkor a közmédia rendkívüli tájékoztatási rendre áll át. A BV által gyártott maszkokat el kell juttatni a patikába, az technikai kérdés, hogy ez mikorra történik meg. Az operatív törzs azt kéri, hogy aki Olaszországból érkezik, és lázas lesz, az jelentkezzen a háziorvosánál.