„Klubrádió
Esti gyors

Hogyan dolgozzunk (vagy ne) járványveszély idején?

4/03/2020 03:14

| Szerző: Klubrádió

Sok segítséget nem kap sem a munkavállaló, sem a munkáltató ahhoz, hogy mit kell és lehet megtennie járványveszélyes időkben.

2020. március 03. Esti gyors - részlet 20.03.03. Oláh Zsófia
07:16
00:00

A munkáltatónak mindenkor, de főleg ilyenkor kötelessége az egészséges és biztonságos munkakörülmények fenntartása. A WHO-nak vannak ugyan ajánlásai, de konkrét segítséget még a nagy cégek sem igazán kaptak ahhoz, hogy tudják, mi a teendőjük. Mindenesetre folyamatosan tájékoztatnia kell a dolgozóit, hogy mire figyeljenek, hová ne utazzanak, mik az aktuális járványügyi információk. Ehhez persze a munkáltatónak is tájékozottnak kell lennie – mondta el Oláh Zsófia az OPL Ügyvédi Iroda munkajogi csoportjának vezetője.

A munkáltató azt nem teheti meg, hogy csak azért, mert valaki utazott az elmúlt hetekben, vagy más okból feltételezni lehet, hogy a dolgozójánál felmerülhet a koronavírus fertőzöttség gyanúja, egyszerűen fizetés nélküli szabadságra küldi őt. Az már életszerűbb, hogy állásidőt rendel el, vagyis a munkavállaló ugyan otthon marad, de kapja a fizetését.

Fontos azonban, hogy egyik fél sem diagnosztizál – jegyezte meg Oláh Zsófia. Vagyis a munkavállaló sem teheti meg, hogy otthon marad, mert fél a fertőzéstől, vagy érez magában valamit. A diagnózist orvosnak kell felállítania, és annak ismeretében már világos a helyzet, egyértelműek a teendők is.

Lényeges még, hogy a dolgozónak tájékoztatnia kell a munkaadót a járvány szempontjából fontos körülményekről. Például most bizony el kell mondania, hogy mondjuk Észak-Olaszországban járt a hetekben, amelyről azóta kiderült, hogy fertőzött terület. Ezzel a tájékoztatással sok kellemetlenségnek veheti elejét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Czeglédi Zsolt.

Esti gyors
2020.03.03. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia