„Klubrádió“

Koronavírus-dosszié

4/03/2020 11:13

| Szerző: Klubrádió

Ritkán akad olyan főszereplője a világ hírfolyamának, aki, vagy ami, annyi ideig és oly mértékben uralja a médiatartalmakat, mint a tavaly decemberben felbukkant koronavírus. A könnyebb tájékozódás kedvéért egybegyűjtöttük a szalagcímes organizmusról szóló cikkeink javát, valamint a legfontosabb hivatalos és szakmai oldalakat, ahol informálódni lehet a témában. Cikklistánk rendszeresen frissül, a kórokozóval foglalkozó tartalmainkat pedig továbbra is megtalálják külön-külön is a honlapunkon.

A legfontosabb hazai és külföldi internetes linkek, ahol folyamatosan frissülnek a koronavírussal kapcsolatos információk, az utazástól kezdve a megelőzést szolgáló otthoni teendőkig:

koronavírus
WHO (angol nyelvű) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi, rendszeresen frissülő listából nyithatja meg koronavírusról szóló fontosabb anyagainkat. A cikkeket, amelyek elsősorban a koronavírus magyarországi vonatkozásaira fókuszálnak, természetesen továbbra is megtalálják külön-külön is a honlapunkon.

Legfrissebb híreink, interjúink a témában: 

 

 

„Rossz példát mutat Orbán, hiányzik a kellő szakértelem” – 2020. április 02., csütörtök
Nem adtak elég információt a központi szervek a koronavírus kapcsán, és nem végeztetnek elég tesztet. Az is nehezíti a járvány elleni védekezést, hogy megszüntették az önálló egészségügyinminisztériumot és szétzilálták az egészségügyi hatóságot. Ezek nem kedveznek a szakmaiságnak, de megkönnyítik azoknak a dolgát, akik hatalmuk erősítéséért vissza akarnak élni a helyzettel. Nagy hiba az is, hogy az ország vezetői nem mutatnak jó példát – mondta Ócsai Lajos, az volt országos járványügyi vezető.

 

Önkormányzati bérlakásokat újítottak fel Kisvárdán
 

Átrendezi a lakásbérleti piacot a vírus – 2020. április 02., csütörtök
Már a tulajdonosok vadásznak a bérlőkre, csökkennek a díjak, nő a bizonytalanság. A turizmus megszűnt, ezzel együtt a rövid távú bérbeadás lehetősége is.

 

 

Koronavírus: 585 fertőzött, 21 halott – 2020. április 02., csütörtök
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 585-re nőtt az országban azonosított fertőzöttek száma. Egy idős férfi meghalt a betegségben, a gyógyultak száma pedig 42-re emelkedett – írja a kormányzati koronavirus.gov.hu.

A Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltjének sajtótájékozt
 

Pozitív lett a győri polgármester koronavírus-tesztje – 2020. április 01., szerda
Elérte a koronavírus-járvány Dézsi Csaba András győri polgármestert is. A városvezetőnél elvégzett második teszt mutatta ki nála a kórokozót. A polgármester karanténba vonult, mostantól otthonról dolgozik.

 

 

Falus Ferenc: A lakosság életkörülményei egy ember kezében vannak – 2020. április 01., szerda
A koronavírus-járvány kezelésében Magyarország és Svédország között óriási különbség van, talán a két véglet az Európai Unión belül ez a két ország – mondta Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos. Szerinte míg Magyarországon a lakosság életkörülményei gyakorlatilag „egy ember kezében vannak”, katonai irányítás alá került az egészségügy, míg Svédországban bíznak a lakosságban. 

 

Koronavírus: már 20 magyar halálos áldozat van – 2020. április 01., szerda
525-re nőtt Magyarországon az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős ember, így már 20-an haltak meg a betegségben – közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu portál. 
 

Budapesten van a legtöbb koronavírusos – 2020. április 01., szerda
Közzétették a kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon, hogy melyik megyében hány koronavírus-fertőzött van. Budapesten és Pest megyében a legtöbb, Hevesben a legkevesebb.

 

 

„Ez így kegyeletsértő, amit a kormány csinál az elhunytak adataival” – 2020. április 01., szerda
Fontos információkat nem közöl a kormány a koronavírus magyarországi terjedéséről, olyan információkat meg kiad, amelyeket nem kellene – véli a TASZ. Nagyon fontos szerintük, hogy a kormány pontosan és hitelesen tájékoztasson, de az is fontos, hogy ne tegye közszemlére egyes jól beazonosítható áldozatok személyes adatait.


 

Több magyar válogatott úszó is elkapta a koronavírust – 2020. március 31., kedd 
Miután az egész magyar úszóválogatottat tesztelték koronavírusra, kedd estig kilenc személynél mutatták ki a fertőzést. Először Kapás Boglárka jelentette be, hogy őt is elérte a járvány. A magyar úszóválogatott tagjait nem azért kezdték szűrni, mert kiderült, hogy valaki elkapta a vírust, hanem azért, hogy bizonyítsák, senki nem fertőzött.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 

Nem az orvos dönt, hanem az "operatív törzs" 2020. március 31., kedd 
Katonákra semmi szükség az egészségügyi intézményekben, ellenben olyan katonaorvosok, akik közel-keleti országokban, vagy Afrikában láttak már járványt, nagyon sokat tudnának segíteni, az ő tapasztalatukra óriási szükség lenne.

 

Minden pénzt az egészségügybe! – 2020. március 31., kedd 
Mintegy 4-5 százalékos visszaesés várható a térségben, erre itt is készülni kell. Meg kell védeni az emberek anyagi és fizikai biztonságát, és meg kell akadályozni a gazdaság összeomlását.

 

Volt miniszter: Most üt vissza az egészségügy több éves elhanyagolása - 2020. március 27. péntek
Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint sokkal korábban kellett volna elegendő védőeszközt biztosítani; most, a koronavírus-járvány idején üt vissza az egészségügy több éves elhanyagolása, a pénzhiány, a létszámhiány.

 

László Imre: Üres duma, hogy van elég védőfelszerelés - 2020. március 27. péntek
László Imre orvos, volt kórházigazgató, a XI. kerület polgármestere szerint amit a kormány mond, hogy mindenütt megvannak a szükséges védőeszközök, az „üres duma”. Úgy fogalmazott: „két háziorvosunk már karanténban van, pozitív”.

 

 

Az igazi védelem: otthon maradni - 2020. március 27. péntek
A két hetes karantént azért tarják be világszerte, mert ennyi a vírus lappangási ideje. A betegség lefolyási ideje pedig 28 napra tehető, de sajnos erről még keveset lehet tudni. Ismeretlen kórról van szó. A járvány végéről akkor lehet majd beszélni, ha nem lesznek új megbetegedések.


Koronavírus - Kijárási tilalmat rendelt el a polgármester a
 

Lehetett számítani a kijárási korlátozásra - 2020. március 27. péntek
A jogvédők sem kifogásolják, sőt fontosnak tartják, hogy egy kormány különleges helyzetben különleges intézkedéseket hozzon. Ám ezek nem sérthetik a demokrácia alapvető elveit. 

 

stop vírus
 

Szombattól kijárási korlátozás! - 2020. március 27. péntek
A 65 év felettiek délelőtt, azaz 9 és 12 óra között mehetnek boltba, gyógyszertárba, ekkor viszont mások nem. Általában csak indokolt esetben hagyhatja el az otthonát bárki is.

 

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 

Falus Ferenc: A vezetőink azt hiszik, érinthetetlenek – 2020. március 26., csütörtök
A volt országos tisztifőorvos nem ért egyet utódával a maszkok viselése ügyében. Azt is mondta (egy fotóval kapcsolatban, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök látható magas beosztású orvosok társaságában), hogy vezetőink azt gondolják, ők érinthetetlenek, ez a járvány hozzájuk nem jut el.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 

Románia más utat választott, mint Magyarország – 2020. március 26., csütörtök
Romániában a tervek szerint Bukarest összes lakóját tesztelik koronavírusra, és ha ez sikerrel jár, az ország többi nagyvárosára is kiterjesztik – mondta Parászka Boróka erdélyi újságíró, aki szerint ez reményt ad és együttműködésre sarkallja a lakosságot.

 

Újabb 35 magyarországi fertőzött – 2020. március 26., csütörtök
Így összesen 261 diagnosztizált esetről tudni itthon. A járványnak Magyarországon 10 halálos áldozata van.Koronavírus - Az Országgyűlés népjóléti bizottságának ?
 

Életeket menthet a hiteles tájékoztatás 2020. március 26., csütörtök
A legtöbb országban megyékre, vagy akár településekre lebontva is közlik, hogy hol vannak koronavírussal fertőzöttek, vagy gyanús estek. Magyarországon semmit nem mondanak erről.


 

Orbán törvénye visszaüt 2020. március 26., csütörtök
Vészhelyzetre a törvény komoly jogosítványokat ad a polgármesterek kezébe, a testület nélkül, egyedül is dönthetnek bizonyos dolgokban, sőt kötelességük döntéseket hozni. Ez aztán túlkapásokhoz vezethet, mondjuk a városvezető egyedül akarja elfogadni a költségvetést, vagy kijárási tilalmat, kötelező maszkviselést vezetne be.

 

Változik a háziorvosi ellátás - 2020. március 25., szerda
Úgynevezett akut beteg ellátóközpontokba kell irányítani azokat a pácienseket, akiknek csak enyhe légúti tünetei vannak, de még nem lázasok és nincs nehéz légzésük. Ezekben aztán külön kezelik a légúti és nem légúti tünetekkel jelentkezőket. A központokat a járási tisztifőorvosok jelölik, ezen kívül összevonnak háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisokat. Mindennek meg kellene történnie csütörtökig.

 

Vírusos lett a gazdaság is - 2020. március 25., szerda
Az első negyedévben még volt némi növekedés a magyar gazdaságban, de a másodikban leáll a turizmus, a szórakoztató ipar, az autógyártás, ez pedig durva visszaesést jelenthet, akár 20 százalékost is. 


 

Falus: Sajnos a vezetőink azt üzenik, hogy a járvány csak az időseket fenyegeti – 2020. március 24., kedd 
Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint jó lenne, ha az ország vezetői betartanák a saját maguk által meghozott szabályokat a koronavírus-járvány idején. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök maszk nélkül ment megszemlélni a repülőn Kínából érkezett egészségügyi felszereléseket. Falus szerint probléma, hogy az ország vezetői azt üzenik, a járvány csak az időseket fenyegeti, pedig külföldi példák alapján ez nem egyértelmű.

 

Elhalasztják a tokiói olimpiát – 2020. március 24. kedd
Nem rendezik meg az eredeti időpontban (július 24. és augusztus 9. között) a tokiói nyári olimpiai játékokat a koronavírus-járvány miatt – közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

 

Koronavírus - Korlátozások a pécsi vásárcsarnokban
 

Mi a koronavírus haszna? - 2020. március 24. kedd
Most, hogy tapasztaljuk, mit is jelent a hiány, hogy valami nem kapható a boltban, nyilván meg kell változtatnunk a vásárlási szokásainkat. Azt a fogalmat, hogy „szűkösség” eddig tanítani is nehéz volt az egyetemen, hisz a diákok nem értették, nem tapasztalták. A mai állapotok hatására tehát felelősebb magatartást tanúsítanak majd az emberek.

 

Koronavírus: kilencre nőtt a magyar áldozatok száma – 2020. március 24., kedd
Egy 80 éves, krónikus betegségben szenvedő férfi és egy fiatalabb nő is elhunyt a koronavírus-fertőzöttek közül, így kedden kilencre nőtt az áldozatok száma. De a gyógyultaké is nőtt, már 21-en távozhattak a kórházból. 

Nem lett meg a négyötöd a felhatalmazási törvény keddi elfogadásához – 2020. március 23., hétfő 
137 igen, 52 nem aránnyal nem lett meg a 4/5-ös többség a felhatalmazási törvényjavaslat sürgős, házszabálytól eltérő, azaz kivételes eljárásban tárgyalásához és keddi elfogadásához az Országgyűlésben. A vita főként arról szólt a parlamentben, hogy határidő nélkül is megkaphassa-e a kormány a rendkívüli felhatalmazást a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet időkorlát nélküli meghosszabbításához.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
 

Orbán: 167-nél jóval több fertőzött van – 2020. március 23., hétfő 
Nem tudjuk, hány koronavírus-fertőzött van, de 167-nél jóval több – mondta Orbán Viktor hétfő délelőtt. A miniszterelnök az operatív törzs ülésén beszélt a többi között arról, hogy keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó speciális maszkot kap, és újabb gazdasági bejelentéseket is tett.

Koronavírus - Katonai járőrök Győr belvárosában
 

Hívhatjuk már diktatúrának? 2020. március 23., hétfő
Az a törvényjavaslat, amely most kerül a képviselők elé, a kormány helyzetének stabilizálását szolgálja, az utolsó érdemi, cselekvőképességet jelentő jogát veszi el. Ezzel az Országgyűlés egy illúzióvá válik, a politikai élet szereplőinek a feladata is megszűnik. Tulajdonképpen a politika is.

 

A neheze még hátra van - 2020.március 22., vasárnap
"Új jelenséggel állunk szemben. Egyelőre csak megfigyelünk. A járvány típusát csak akkor fogjuk tudni megállapítani, ha annak vége lesz." A WHO budapesti igazgatója is azt javasolja: maradjon otthon, aki csak tud.

 

Megvan a koronavírus genetikai kódja - 2020. március 21., szombat
A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. 

 

A második szakaszba lépett a járvány - 2020. március 21., szombat
Magyarországon 103 a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 89 magyar állampolgár. A kormány által közölt adatok szerint eddig heten gyógyultak meg, négyen haltak meg a betegségben, továbbá 117-en karanténban vannak és 3447 mintavétel történt.

 

Koronavírus olaszországi szemmel: óriási hibák Magyarországon – 2020. március 20., péntek 
Lehetne tanulni a koronavírus-járvány kezelésében elkövetett olaszországi hibákból Magyarországon is – mondta Stefano Bottoni történész, aki az emberek tömeges mozgását óriási gondnak tartja. Két példát emelt ki ezzel kapcsolatban: a budapestiek tömeges Balatonra költözését és az Ausztriába ingázást. Elmondta azt is, hogyan sikerült elérni, hogy egy beteg sincs egy észak-olasz kisvárosban.

 

Hiába tagadja a kormányfő, nincs elég maszk – 2020. március 20., péntek 
Azok a maszkok, amelyek valóban védenek a koronavírus ellen, nem egészségügyi célra készültek eredetileg, hanem ipari és mezőgazdasági felhasználásra.

 

 

Négyre emelkedett az elhunytak száma Magyarországon – 2020. március 20., péntek
Legutóbb egy 53 éves magyar férfi hunyt el, aki többszörös krónikus betegségben szenvedett. 

koronavírus

Már több halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban, mint Kínában – 2020. március 19., csütörtök
A koronavírus-járvány miatti halálozások száma 427-tel nőtt egy nap alatt Olaszországban, ahol összesen már 3405 ember halt meg, míg Kínában, ahonnan elindult a vírus, 3245-en vesztették életüket.

 

Péntektől online tart sajtótájékoztatót az operatív törzs – 2020. március 19. csütörtök
Péntektől egy stúdióból, online tartja szokásos napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs - jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 

Hatan vannak súlyos állapotban – 2020. március 19., csütörtök
Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 

Kormányinfó - Fenntartással kezelendők az adatok - 2020. március 19., csütörtök
Akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Felújított tűzszerész járőrhajókat adtak át az MH Hadiki
 

Jönnek a katonák - 2020. március 19., csütörtök 
Néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, hogy ott a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Például az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektorban. Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldenek ki. Péntektől az utcákon is megjelennek a katonák.

 

Egyelőre nem tervez kijárási tilalmat az operatív törzs – 2020.március 18., szerda
Egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat, nem terveznek lezárni városrészeket a koronavírus-járvány miatt – közölte szerdán sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

 

 

Orbán: Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig – 2020.március 18., szerda
Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán tett közzé gazdasági témájú bejelentéseket a koronavírus ügyében. Elsőként azt közölte, a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

 

 

Lopják a kézfertőtlenítőket a repülőtéren -2020.március 18. szerda
Bár a személyszállító járatok többségét a légitársaságok törölték, az áruszállítás nem áll le, közölte szerdán a Budapest Airport. A repülőtéren lopják a kézfertőtlenítőket. Persze, ha boltokban nincs...

 

karantén
 

58 a nyilvántartott fertőzöttek száma – 2020. március 18., szerda 
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel – hivatalosan - 58-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma.

 

 

Hazahozzák a magyarokat Marokkóból – 2020. március 18., szerda
Magyarország különgépet küld azért a 146 magyarért, aki Marokkóban rekedt. 

Megtalálták a koronavírus DNS-ét 2020. március 18., szerda
"Az, hogy sikerült izolálnunk a vírust, azt jelenti, hogy sokkal több lehetőségünk van tanulmányozni, megérteni a működését, könnyebben tudjuk tesztelni, hogy hogyan gátolható meg a terjedése. Minden eddigi tudásunkat és a képeket a vírusról azonnal elküldjük a nemzetközi közösségnek."

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 

Tisztifőorvos: A következő napokban a több százat is elérheti a fertőzöttek száma – 2020. március 17., kedd
A következő napokban több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon – közölte az országos tisztifőorvos a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint. (kép: MTI/Bruzák Noémi)

Az Audi Hungária Zrt. győri üzeme
 

Sürgős lépéseket várnak a kormánytól a szakszervezetek – 2020. március 17., kedd
Valószínűleg hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt – közölte a vállalat. A szakszervetek a kormány segítségét várják a dolgozók érdekében.

 

A járványveszély miatt is zuhant a forint  - 2020. március 17. kedd 
A magyar fizetőeszköz eddig viszonylag stabilan viselkedett, ám hétfőn borult az árfolyam. Az MNB valószínűleg túlhajtotta a gyengítést. A pénzügyi rendszer összeomlásától azonban nem kell tartani, mint ahogy az infláció elszaladásától sem. Ennek  külső okai vannak

 

 

Budapestet egyelőre nem akarják karanténba zárni - 2020.március 17. kedd
Amennyiben az Operatív Törzs úgy határoz, hogy Budapest karantén alá vétele indokolt, akkor  fegyelmezetten végrehajtják az utasítást - közölte Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.


Átvette első Airbus A321neo típusú repülőgépét a Wizz Ai
 

Ferihegy nem zár be 2020. március 17. kedd
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér továbbra is indít és fogad járatokat, de az országba útlevél-ellenőrzés után csak magyarok, és közvetlen hozzátartozóik léphetnek be. A kiutazást nem korlátozták.

 

A záhonyi határátkelőhely
 

Határzár és boltbezárások – 2020.március 16. hétfő
Szintet lépett a koronavírus-járvány Magyarországon és emiatt a vészintézkedések is.


 

Koronavírus - Határellenőrzés az osztrák határon Hegyeshal

Keresik a megoldást az EU vezetői – 2020.március 16. hétfő
Charles Michel hétfői Twitter-üzenetében kulcsfontosságúnak nevezte a vírus terjedésének megakadályozását, a megfelelő orvosi felszerelések biztosítását, a kutatás fellendítését és a gazdaságot érő kihívások csökkentését.

Elhunyt az első magyar koronavírusos beteg – 2020. március 15., vasárnap
Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el.

 

32-en kapták el a koronavírust – 2020. március 15., vasárnap
Újabb két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 32-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma - írja a kormányzati koronavirus.gov.hu. Az oldalon közzétett adatok szerint 159-en vannak karanténban és 1236 koronavírus-tesztet végeztek.

A fővárosi Szent János Kórház
 

Kiürítik a János Kórház vesztegzár alá vont épületét – 2020. március 14., szombat
A betegeket még este átszállítják az intézmény más osztályaira, illetve más kórházakba, az épületet pedig fertőtleníteni fogják. Közben a délelőtti 25-ről 30-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

 

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de
 

Újabb hat magyar koronavírusos beteg van – 2020. március 14., szombat
Magyarországon újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma – közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu. Az oldalon megtalálható információk szerint eddig 79-en vannak karanténban és 1014 mintavételt végeztek.

Csaknem ötszáz házi karantént rendeltek el – 2020. március 14., szombat
Több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba.

Óvodák, bölcsődék is bezárnak – 2020. március 14. szombat
A XVIII. kerületben és Újbudán is bezárja az önkormányzat az óvodákat ás bölcsődéket Orbán Viktor péntek esti bejelentése után, ami az iskolákra vonatkozik. A döntés határozatlan időre szól.

Orbán: Hétfőtől nem mehetnek be a diákok az iskolába – 2020. március 13., péntek
Mégis bezárják az iskolákat hétfőtől a koronavírus-járvány miatt, Orbán Viktor miniszterelnök péntek este a Facebookon azt mondta, „tantermen kívüli, digitális munkarendre” állnak át, ennek értelmében a diákok nem mehetnek be az oktatási intézményekbe.


Megújult a nyíregyházi kórház sürgősségi osztálya és b
 

Tovább nő a fertőzöttek száma, kiürítenek egy budapesti irodaházat – 2020. március 12., csütörtök
Újabb három embernél mutatták ki a koronavírusost. Egy hét alatt tizennéggyel nőtt az itthon nyilvántartott fertőzöttek száma. A UPC egyik dolgozójának is pozitív lett a koronavírustesztje.


 

Világjárvánnyá nyilvánította a WHO a koronavírus terjedését 2020. március 11., szerda
Pandémia szintjére lépett a Covid-19 nevű vírusfertőzés – jelentette be Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben.


Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány 2020. március 11., szerda
Megtiltja a kormány a beutazást több országból, valamint a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Az iskolákat nem zárják be, az egyetemeken távoktatás lesz. A döntések visszavonásig érvényesek, a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat.

 

Koronavírus: az iskolák erre nem készültek fel 2020. március 10., kedd
Ha a koronavírus miatt kényszerű tanítási szünetet vezetnének be, akkor nem tudnának mit kezdeni az iskolák a nyár közepébe belelógó tanév időjárásával, sem azzal, hogy online tanítsanak a szünetben – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

 

Koronavírus: több orvos és ápoló is karanténba került – 2020. március 10., kedd
A Bajcsy-Zsilinszky kórház tizenhat orvosa és ápolója valóban karanténba került – közölték az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

 

Gyógyszerfogyasztás
 

Ha nem muszáj, ne menjünk be a rendelőbe! 2020. március 10., kedd
Mivel ilyen helyzettel még nem találkozott a magyar egészségügy, a Háziorvosok Online Szervezetének vezetője nem akar semmi olyat mondani a koronavírusról, ami aggodalomra adna okot. Békássy Szabolcs kiemelte viszont, hogy az egészségügyi dolgozók egészségének megóvása és a vírus terjedésének akadályozása miatt is fontos, hogy csak akkor menjünk el a háziorvoshoz, ha halaszthatatlan okunk van rá.

 

Orbán: Brutális változásra kell készülni a koronavírus miatt – 2020. március 10., kedd
Kormányzati segítséget ígért a miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján - számol be az MTI. Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, a turizmusnak „kampó”, és mivel Kínának 5-6 hónapba telt a vírus megfékezése, az itt júliust jelent. 

Újabb három magyarországi fertőzött – 2020. március 10., kedd
Ők is a Semmelweis Egyetemre járó iráni hallgatók. Az első koronavírusos iráni diák csoporttársai korábban hiába jelentkeztek önkéntes tesztre, nem végezték el rajtuk a vizsgálatot, mivel nem voltak lázasak.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 

„Csak nehogy tíz fölé menjen a koronavírusosok hivatalos száma!” 2020. március 9., hétfő
Önáltatás, amit a kormányzat a koronavírus-járvány eddigi kezelése során művelt, alig csináltatott teszteket, mintha így kisebb lehetne a valódi betegszám. A döntéshozók farizeus módjára viselkednek az orvosok és ápolók védelmében is, különösen nagy veszélyben vannak az idősebb magyar orvosok, aki nagyon nagy számban dolgoznak országszerte – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

 

Olaszországból úgy látszik, Magyarország rosszul kezeli a koronavírust – 2020. március 9., hétfő
Stefano Bottoni történész az észak-olasz tapasztalatok és hibák alapján „horrortörténetnek” tartja a budapesti Szent László kórházban a koronavírus-járvány kezelését. Úgy véli, a vesztegzár alá vont tartományokban egy-két hónapig biztosan megáll az élet.

 

Hadházy a kormánynak: Gazemberség, ha még tudnak, imádkozzanak! – 2020. március 9., hétfő
Hadházy Ákos szerint egy lélegeztetőgép-mutyi miatt 150-nel kevesebb ilyen eszköz áll rendelkezésre, mint amennyi lehetne. A független országgyűlési képviselő szerint ha emiatt kerülnek veszélybe emberek, az a kormány felelőssége. A Szent László kórházban próbált tájékozódni, de nem kapott túl sok választ.
Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren
 

Koronavírus: rendőrök őrzik a karanténban az irániakat, ők fenyegetésről számoltak be – 2020. március 9., hétfő
24 órán belül „földrajzi és klinikai szempontból” megváltoztatják a koronavírussal kapcsolatos protokollt, ami alapján el kell végezni egy emberen a tesztet. A hatóságok szerint a karanténban lévő irániakra rendőrt kellett hívni, egyikük azonban azt mondja, Facebookon fenyegették a rendőrségtől.

 

Vékony reménysugár a koronavírus tavaszi terjedése ellen – 2020. március 9., hétfő
Előnyben van a koronavírus a vakcinakutatókkal szemben, gyorsabban terjed, mint ahogy az oltóanyag fejlesztése zajlik. Az hogy a melegebb tavaszi, nyári időjárás megállítja-e a járványt, még kérdés, vannak arra utaló kutatások, hogy szerencsénk lehet – erről beszélt Jakab Ferenc virológus professzor.

 

Nem fogad járatokat Észak-Olaszországból Ferihegy  – 2020. március 8., vasárnap
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hétfőtől nem fogad járatokat a koronavírus-járvánnyal érintett észak-olasz városokból  - közölte a Budapest Airport Zrt. vasárnap az MTI-vel.

 

koronavírus
 

Újabb két koronavírus fertőzött van Magyarországon – 2020. március 8., vasárnap
A koronavirus.gov.hu oldalon megjelent friss szám szerint újabb két ember fertőződött meg a koronavírussal Magyarországon.

kokárda
 

Lemondják a március 15-i ünnepségeket – 2020. március 7., szombat
A járvány megelőzése miatt elmaradnak a március 15-i ünnepségek a fővárosban.

- A kormány lemondja a március 15-re tervezett ünnepséget
A fővárosi önkormányzat lemondja a március 15-i programokat
Az ellenzéki pártok is lemondják a március 15-i ünnepséget


koronavírus
 

Hat magyar szabadulhatott a karanténból világszerte2020. március 7., szombat
Hat magyar állampolgár hagyhatta el ma a koronavírus miatt elrendelt karanténokat a világ különböző pontjain. Ezt még reggel írta közösségi oldalán a külügyminiszter.


koronavírus
 

A Szent László-kórházban vizsgálnak egy holland férfit 2020. március 6., péntek
Már a budapesti Szent László-kórházban vizsgálják azt a holland férfit, akit korábban egy XVIII. kerületi szakrendelőben regisztráltak koronavírus-fertőzés gyanújával.

 

 

Helyeket szabadítanak fel a Szent László-kórházban – 2020. március 6., péntek
Az intézkedés célja, hogy a koronavírusfertőzés-gyanús és a fertőzéses betegek megfigyelésére kijelölt Szent László-kórházban folyamatosan biztosítani tudják a szükséges helyeket.

 

 

Tájékoztatás, operettre hangolva – 2020. március 6., péntek
Lehet erőt mutatni, közvélemény-kutatást rendelni, operatív törzset felállítani, de ami általában működik az orbáni propagandában, az a járványnál nem biztos, hogy beválik.

 

 

A globalizációnak is árt a koronavírus – 2020. március 6., péntek
Tegyünk egy gondolatkísérletet. Mi lett volna, ha elhallgatták volna a koronavírus megjelenését világszerte? A válasz: feltehetően nem fenyegetne recesszió, de rengetegen belepusztultak volna.

 

Megújult a nyíregyházi kórház sürgősségi osztálya és b
 

Elszökött egy koronavírus-gyanús beteg Budapesten 2020. március 6., péntek
Mentővel vittek volna el a 18. kerületi Zsebők Zoltán szakrendelőből egy koronavírus-gyanús beteget pénteken délelőtt, de a holland állampolgárságú, magyarul beszélő férfi elment a háziorvosi elkülönítőből, nem várta meg a mentőt - írja az index. Később megkerült, és már karanténban van.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 

Volt tisztifőorvos: sokkal több koronavírus-teszt kellene, hogy tisztán lássunk – 2020. március 6., péntek
Lényegesen kevesebb vizsgálatot végzett el és engedett elvégezni a magyar egészségügyi hatóság, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a vírus terjedéséről, típusairól megfelelő információval rendelkezzen – mondta Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 

Bepróbálkozott a kormány, de ez nem fog menni 2020. március 6., péntek
Óriási a kórházak adóssága, de a kormány csak azokkal az egészségügyi beszállítókkal ült le tárgyalni, amelyeknek több mint 100 millió forinttal tartoznak az intézmények. Tőlük azt követelték, engedjék el a tőketartozás 20 százalékát. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ez nem jött be, nem tud olyan cégről, amely ennyiről lemondott volna, legfeljebb 1-2 százalékról.

 

"Ez kevés lesz a koronavírus ellen, Kásler vonuljon vissza!" – 2020. március 6., péntek
Kásler Miklós „egyszer és mindenkorra hagyjon fel” az egészségügy vezetésével – mondta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő, aki arról is beszélt, hogy sok egészségügyi dolgozónak nincs védőfelszerelése, márpedig, ha őket nem védik jól, sokkal gyorsabban terjedhet a koronavírus.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 

Jól vannak a koronavírussal fertőzött iráni egyetemisták 2020. március 5., csütörtök

Jó a koronavírussal fertőzött két iráni diák egészségi állapota, talán még javult is – tájékoztatta a Klubrádiót Irán budapesti nagykövete, Hamidreza Nafez Arefi, aki először ad interjút új állomáshelyén. A nagykövetségnek pontos adatai nincsenek, de mintegy 1700-1800 iráni fiatal tanulhat Magyarországon.

A Futár projekt fedélzeti számítógépének bemutatója
 

Koronavírus: ha megbetegszenek a sofőrök, ki vezeti a buszokat? – 2020. március 5., csütörtök
A munkáltatónak kell biztosítania az egészséges munkakörnyezetet, ezért a BKV-hoz fordul a szakszervezet a sofőrök védelmében a koronavírus miatt. Első körben azt kérik, hogy a fülke nélküli autóbuszokat tegyék át oda, ahol kevesebb az utas, és amikor eleve ritkábban járnak, ne indítsanak ilyeneket. Fontos a kapaszkodók fertőtlenítése, de nem elég, ha letüsszentik a vezetőt.

 

Nagyobb szava van most a hatóságoknak, de túlzásokba nem eshetnek – 2020. március 5., csütörtök
Mennyire korlátozhatja az állam az egyén szabadságát járvány esetén? Asbóth Márton, a TASZ munkatársa válaszolt a Klubrádióban. Kvázi szobafogságra kötelezhetnek ilyenkor a hatóságok, és akár gyerekeket is elválaszthatnak szüleiktől, de az nem juthat eszükbe, hogy korlátozzák valakinek a telefonhasználatát, vagy a netes kapcsolattartását.

 

Olaszországban zárt kapus futballmeccsek lesznek a koronavírus miatt – 2020. március 4., szerda
A koronavírusos fertőzés miatt Olaszországban  rendkívüli intézkedésekre van szükség – jelentette ki a kormányfő az olaszokhoz intézett televíziós üzenetében.


 

Koronavírus Magyarországon – Családlátogatásuk után vették észre, hogy fertőzöttek – 2020. március 4., szerda
Nemrég rokonaiknál járt Iránban az a két Magyarországon tanuló diák, akik az első hazánkban azonosított koronavírussal fertőzött személyek – mondta Szlávik János, a a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de
 

Beszállítók nélkül leáll az egészségügy – 2020. március 4., szerda
A zsarolás minősített formáját alkalmazza a kormány a kórházi beszállítókkal szemben, pedig ha valamikor szükség van anyagokra, eszközökre, akkor most igen – mondta László Imre, a DK egészségpolitikusa. A volt kórházigazgató annak kapcsán nyilatkozott, hogy a koronavírus járvány veszélye miatt az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete arra kéri a tagjait, tegyenek eleget a vírus miatt megnövekvő eszközigénynek.

 

Orbán: Megvannak az első koronavírusos betegek Magyarországon – 2020. március 4., szerda 
Két fertőzött személynél is kimutatták a koronavírust Magyarországon. Két itt tanuló iráni diák a fertőzött, a Szent László Kórházba szállították őket. A miniszterelnök szerint az ország mostantól a koronavírus elleni védekezés szakaszába lépett, és ehhez minden feltétel adott.


 

Leállítják a tanítást egész Olaszországban – 2020. március 4., szerda
Azonnali hatállyal leállítják a tanítást egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt.  Az intézmények március 15-éig zárva lesznek – értesült az olasz sajtó. 

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de
 

Hogyan dolgozzunk (vagy ne) járványveszély idején? – 2020. március 4., szerda 
Sok segítséget nem kap sem a munkavállaló, sem a munkáltató ahhoz, hogy mit kell és lehet megtennie járványveszélyes időkben.

 

Kínában tovább javul a járványhelyzet – 2020. március 3., kedd
Kínában továbbra is javul, míg más kontinenseken inkább romlik a járványhelyzet a koronavírus okozta betegség kapcsán. A pekingi hivatalos közlés alapján az ázsiai országban éjfélig 125 új beteget diagnosztizáltak és 31 halálozásról számoltak be, amivel a fertőzéstől elhunytak száma 2943-ra nőtt a szárazföldi területeken.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 

Az EU milliókat ad a koronavírus gyógyszerkutatásához – 2020. március 3., kedd 
Az EU Horiz 45 millió euró (mintegy 14,8 milliárd forint) összegű finanszírozást biztosít új gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezésekhez.

 

 

Magyarországon járt két fertőzött – 2020. március 3. , kedd
Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akinél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok.

 

Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren
 

Ne fogjuk a koronavírusra a fejlődés lassulását– 2020. március 3., kedd 
Az igaz, hogy Kína beépült a nemzetközi értékláncokba, ha a vírus mondjuk Mongóliában jött volna elő, alig lenne hatása. De a fő gond nem a járvány, hanem egyfajta mentális fertőzés.


 

Nem nyugtatta meg a piacokat a FED – 2020. március 3., kedd
Rendkívüli és azonnali 50 bázispontos kamatvágást jelentett be a FED a koronavírus negatív gazdasági hatásainak enyhítésére. Utoljára a 2008-as válságban volt hasonlóra példa.

 

 

Koronavírusos lehet? Maradjon otthon! – 2020. március 2., hétfő
Komolyan kell venni a címben foglaltakat, ez az új eljárásrend, amelyet az alapellátó orvosok alkalmaznak. Ha változik a helyzet, változni fog a szabály is.

 

üres polcok
 

Több százezer magyarhoz juthattak el a koronavírusos álhírek – 2020. március 2., hétfő
A napokban Magyarországon eddig nem tapasztalt világvége hangulat van, az emberek otthonaikban tartós élelmiszereket halmoznak fel, elfogytak a máskor alig vásárolt kézfertőtlenítők is, a boltok egyes polcai pedig konganak az ürességtől. Sokan  egy koronavírus okozta járvány kitörésére és karanténra számítanak. A mostani pánikolás kapcsán az álhírek erejéről is beszélgettünk szakértővendégünkkel.

 

Amíg nincsenek tünetek, nincs értelme a koronavírus-tesztnek – 2020. március 2., hétfő
Módosítják az eljárásrendet a háziorvosi ellátásban, az orvosoknak telefonon kell majd kikérdezni a gyanús eseteket – erről beszélt a tisztifőorvos.

 

Koronavírus: az ügyeleten dolgozókat kell felkészíteni – 2020. március 2., hétfő
Az eddigiekkel ellentétben végre szakszerű a tisztifőorvos által bejelentett új eljárásrend - vélekedett Komáromi Zoltán háziorvos.

 

 

Bezárja a tranzitzóna kapuját a kormány a koronavírus miatt – 2020. március 1., vasárnap
Bakondi György kiemelte: Irán a koronavírus egyik gócpontja, a menekültek többsége pedig szerinte Iránból vagy Iránon keresztül érkezik Magyarország határához.


 

A koronavírusra is rácsaptak a csalók, telefonon próbálkoznak – 2020. február 29. , szombat
Csalók verik át az embereket a koronavírus - járványra hivatkozva - tudta meg a Klubrádió.