„Klubrádió
Esti gyors

Olaszországból úgy látszik, Magyarország rosszul kezeli a koronavírust

9/03/2020 19:25

| Szerző: Klubrádió

Stefano Bottoni történész az észak-olasz tapasztalatok és hibák alapján „horrortörténetnek” tartja a budapesti Szent László kórházban a koronavírus-járvány kezelését. Úgy véli, a vesztegzár alá vont tartományokban egy-két hónapig biztosan megáll az élet.

2020. március 09. Esti gyors / részlet, Stefano Bottoni (20.03.09.)
09:28
00:00

Több mint 450 ember halt már bele Olaszországban a koronavírusba, és a karantén alá helyezett észak-olasz térséget csak engedéllyel lehet elhagyni. Stefano Bottoni olasz-magyar nemzetiségű történész Firenzében tanított, most Bolognában rekedt.

Az Esti gyorsban elmondta: mindenütt szünetel a tanítás és most kapták a hírt, hogy minimum április 3-ig minden zárva lesz (ez egyébként optimista időkorlát szerint). Nem tudna hazajönni, mert leállították a repülőjáratokat, az autókat ellenőrzik, vesztegzár alá kerülne családjával együtt.

Hangsúlyozta: amikor járvány van, az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni, a járvány terjesztése azzal, hogy utaznak az emberek. Aki tehát most meglátogatta a nagyit Olaszországon belül, az – durván fogalmazva – meg is ölheti, mert a fiatalokra nem annyira veszélyes a vírus, az idősekre viszont kifejezetten. Nincs iskola, a legtöbb munkahely átállt home office-ra, a boltok, étteremek, bárok korlátozottan vannak nyitva, a könyvtárak, színházak, mozik, zárva. Az emberek vagy otthon ülnek, vagy lemennek levegőzni, kutyát sétáltatni, de mást nem tehetnek.

Stefano Bottoni jelezte: egyébként is túlterhelt az északi egészségügyi rendszer, mert sokan élnek ezekben a tartományokban, akiknek nem ott van az állandó lakhelyük, és sok a külföldi is. Hiszen ez a terület fontos tömegtermelési és logisztikai központ. Ez posztmodern kor, a koronavírus pedig a globalizáció vírusa, amely egy fejlett kínai régióból indult, eljutott Münchenbe (ott volt az első regisztrált európai eset), és onnan került Lombardiába.

Egy egészségügyi intézményben nem védték eléggé a dolgozókat Észak-Olaszországban, ami nagyon megdobja a betegek számát. Ebből a szempontból Stefano Bottoni „horrortörténetnek” tartja a budapesti Szent László kórházban a járvány kezelését és úgy véli, ennek a hatásait 10-15 nap múlva lehet majd látni. A hibákat látja, azt mondta, ennek a horrortörténetnek vannak tanulságai. Az első: el kell zárni a járvány terjedésének útvonalát. Az olaszoknak azt mondták hetekig, hogy éljék a normális életüket, nem kell, hogy a vírus győzzön, győzzék le a vírust. Aztán, amikor látták, hogy exponenciálisan nő a fertőzöttek és a halálesetek száma, múlt csütörtökön váltottak, leállították az oktatást, majd vasárnap tovább szigorítottak, és jön a vesztegzár. Lassan elkezdik elfogadni az emberek, hogy itt egy-két hónapig megáll az élet.

Elmondta azt is: pánik, értetlenség, düh az elmúlt hetekben volt, amikor elkezdett terjedni a vírus, hogy „miért pont itt, miért velünk”. Most sokkal tudatosabbá vált a lakosság, olyanná vált a helyzet, mintha háborúban lennének, nem tesznek fel ilyen kérdéseket. Nem tudták lemásolni az izraeli mintát, hogy hiába tartják akár hülyének a szomszédaik, bezárják magukat, és nem jön be a vírus. Bejött, úgyhogy most a kínai modell jöhet, ami nem kellemes, de két-három hónap után ők le tudták törni a vírus terjedését. Kellett hozzá ennyi idő és fegyelem, ami nem az olasz társadalom erőssége, de most már látják az emberek, hogy ha nem működnek együtt, akkor baj van.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Szent László kórház weboldala

Esti gyors
2020. március 09., hétfő 18:15
Műsorvezető: Selmeci János