„Klubrádió
Reggeli gyors

Vékony reménysugár a koronavírus tavaszi terjedése ellen

9/03/2020 13:31

| Szerző: Klubrádió

Előnyben van a koronavírus a vakcinakutatókkal szemben, gyorsabban terjed, mint ahogy az oltóanyag fejlesztése zajlik. Az hogy a melegebb tavaszi, nyári időjárás megállítja-e a járványt, még kérdés, vannak arra utaló kutatások, hogy szerencsénk lehet – erről beszélt Jakab Ferenc virológus professzor.

2020. március 09. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Jakab Ferenc (20.03.09.)
05:23
00:00

Amíg egy új, használható vakcina forgalomba kerül, a fejlesztés kezdetétől legalább egy, másfél év telik el, és ez igaz lehet a koronavírus ellen várható oltóanyag esetében is. Nem is a munka laboratóriumi szakasza a leghosszabb, hanem az utána következő állatkísérletek, majd a többlépcsős humántesztek, amelyeket aztán komoly engedélyeztetési eljárás követ – mondta Jakab Ferenc virológus.

A Pécsi Tudományegyetem professzora hangsúlyozta, mivel a legoptimistább becslések szerint is legalább egy évet kell várni a mostani, COVID-19 nevű, világszintű járványt okozó SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinára, sajnos elmondható, hogy a fertőzés sokkal gyorsabban terjed, mint ahogy az oltóanyag fejlesztése halad. Attól azonban ebben az esetbe nem kell tartani, hogy mire elkészül a vakcina, oly mértékben mutálódik a vírus, hogy hatástalan lesz ellene az új szer.

Az nagy kérdés, hogy az új oltás meddig védené meg az embereket a koronavírustól. Ezt jelenleg nem tudhatjuk, a tapasztalatok azt mutatják, hogy más koronavírus esetében 1-3 évig terjedő védettséget adott az ellene kifejlesztett vakcina, ismétlőoltásokkal pedig ki lehetett tolni ezt az időszakot. Ez teljesen bevett stratégia, orvosi rutinfeladatnak számít.

Arra szintén nem lehet választ adni egyelőre, hogy az idő melegedése megállíthatja-e a mostani koronavírus terjedését. Az eddig tapasztalatok nem adnak egyértelmű fogódzót, bár a SARS-CoV-2 egyik „testvére”, a 2003-as SARS-járványt okozó vírus a meleg hatására szépen visszaszorult, de másik rokona, a MERS a legmelegebb országokban képes bármikor fertőzést okozni.

Most tehát csak találgatni lehet, hogyan reagál a SARS-CoV-2 az időjárás változására. Csupán egyetlen vékony reménysugár van, miután a vírus receptorkötési mechanizmusait vizsgáló molekuláris biológiai kutatások azt mutatták, hogy a kórokozó érzékeny lesz a hőmérséklet emelkedésére, hasonlóan mint a „normális”influenzát, illetve felsőlégúti megbetegedést okozó vírusok. Jelenleg így csak bizakodhatunk, hogy kegyes lesz hozzánk a természet, és a meleg beköszöntével csökkenti a koronavírusos esetek számát – fogalmazott Jakab Ferenc virológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Jakab Ferenc virológussal
2020. március 09., hétfő 08.15
riporter: Szénási Sándor