„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy a kormánynak: Gazemberség, ha még tudnak, imádkozzanak!

9/03/2020 17:37

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos szerint egy lélegeztetőgép-mutyi miatt 150-nel kevesebb ilyen eszköz áll rendelkezésre, mint amennyi lehetne. A független országgyűlési képviselő szerint ha emiatt kerülnek veszélybe emberek, az a kormány felelőssége. A Szent László kórházban próbált tájékozódni, de nem kapott túl sok választ.

2020. március 09. Megbeszéljük / részlet, Hadházy Ákos (20.03.09.)
08:08
00:00

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Szent László kórházban járt, arról kérdeztük, milyen a helyzet. Elmondta, pénteken volt ott, és túl sok mindent nem látott, mert nem invitálták beljebb az orvosigazgató irodájánál. Még ott is sok mindent megtudhatott volna, komoly kérdéssorral ment, Szlávik János főorvos szeretett is volna válaszolni, de az orvosigazgató nem engedte, azzal a szerinte cinikus indokkal, hogy Szlávik nem járványtani, hanem infektológus szakember. A két terület nagyon közel áll egymáshoz, és Szlávik János részt vesz az operatív törzs koronavírus-ügyi sajtótájékoztatóin is. Neki akkor egyébként azt mondták, forduljon az operatív törzshöz, ezt azonnal megtette, de azóta sem kapott választ.

Hangsúlyozta: a Szent László kórházban, ahol jelenleg koronavírusos betegeket ápolnak, 17 intenzív ágy van és ezenfelül 20 lélegeztetőgép. Az az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus fertőzöttjeinek 15 százaléka súlyos beteg lesz, 10 százaléka pedig rászorul a lélegeztetőgépre. Most nem tudni sok fertőzöttről, 9-en vannak, de ha ez felmegy 250-re, és annak a 10-15 százalékát vesszük alapul, akkor gyakorlatilag el is értük a Szent László kórház kapacitását. Legjobb lenne tehát addig megfogni ezt a betegséget, amíg még nincs járvány, de Hadházy Ákos jelenleg nem látja ennek a feltételeit.

A politikus azt mondta, sok csúnya korrupciós üggyel foglalkozott az évek alatt, de az egyik legdurvább egy lélegeztetőgép-beszerzés története. Két éve beszámolt egy tenderről, amelynél az egyik nagy külföldi gyártó harmadannyiért adta volna a lélegeztetőgépeket, mint azok a magyar vállalatok, amelyeket „csomagolócégeknek” hívnak, mert megveszik külföldről és átcsomagolják az adott egészségügyi eszközt. Ezt nem „Hadházy Ákos mitugrász ellenzéki képviselő” mondja, ahogy fogalmazott, hanem dokumentumok állítják. Azt pedig a Közbeszerzési Döntőbizottság és a bíróság is megállapította, hogy az említett külföldi gyártót jogszerűtlenül zárták ki később az eljárásból. A legújabb hír, hogy újraindult a tender, és végül kétszer annyiért vették meg a lélegeztetőgépeket. Tehát Hadházy szerint ugyanazért az összegért, amelyet végül elköltöttek, 150 készülékkel többet vehettek volna eredeti áron. Adott esetben szerinte tehát egy nem túlárazott közbeszerzéssel 150-nel több embert lehetne megmenteni. Gazemberség, hogy nem így lesz, és az mondta, ha még tudnak, imádkozzanak a kormányban, hogy ne szabaduljon el a járvány, mert onnantól kezdve „emberéletek száradnak a lelkükön”.

A legfontosabb kérdés Hadházy szerint is, hogy miért végeztek el ilyen kevés tesztet. Ausztriában például több mint tízszer annyi tesztet végeztek és több mint tízszer annyi beteget is találtak. Ez két dolgot jelenthet: vagy nagyon jól működik a magyar járványvédelem, és ezért van kevés beteg, vagy nagyon rossz a felderítő munka, és jóval több beteg lehet már, mint ahány eddig kórházba került.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: 

Megbeszéljük...
2020. március 09., hétfő 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor