„Klubrádió
Esti gyors

Orbán törvénye visszaüt

26/03/2020 09:25

| Szerző: Klubrádió

A vírusveszély azt a problémát is felszínre hozta, hogy nem világos egészen az állampolgár, az önkormányzat és az állam kapcsolata, felelősségrendszere.

2020. március 25. Esti gyors - részlet 20.03.26. Tóth Zoltán
06:43
00:00

Vészhelyzetre a törvény komoly jogosítványokat ad a polgármesterek kezébe, a testület nélkül, egyedül is dönthetnek bizonyos dolgokban, sőt kötelességük döntéseket hozni. Ez aztán túlkapásokhoz vezethet, mondjuk a városvezető egyedül akarja elfogadni a költségvetést, vagy kijárási tilalmat, kötelező maszkviselést vezetne be. Politikai viták is indultak, a Fidesz például azzal próbálja alátámasztani Orbán Viktor hatalmának kiterjesztését, hogy lám, az „ellenséges” fővárost Karácsony Gergely szinte egyedül vezeti.

Tóth Zoltán választási szakértő segített eligazodni az elírások között. Egyfelől a polgármesterek csak olyan helyzetekben rendelkezhetnek, amikor arra nem vonatkozik jogszabály, még inkább törvény. A kijárási tilalom elrendelésére például van magasabb szintű szabály, a maszkviselés kötelezővé tételére is. Kérdés, hogy mi történik, ha egy konkrét helyi problémáról van szó. Nos, a kormánynak nem csak az országos, hanem a regionális, sőt helyi ügyekben is van döntési joga. A szakértő szerint a mai helyzet épp ennek a vészhelyzeti szabályozásnak a hibáit mutatja, hisz a hatalom még az országos ügyeket sem tudja kezelni, hogy tudná a helyieket.

A lényeg az, hogy az emberek alapvető jogait még vészhelyzetben sem lehet elvenni. Bizonyos ésszerű korlátozásokat persze be lehet vezetni.

Tóth Zoltán arra is emlékeztetett, hogy a törvényt, amely a polgármestereknek vészhelyzetben sokkal nagyobb mozgásteret ad, a Fidesz vitte át az Országgyűlésen, 2011-ben. Miért? Talán valamiféle jutalomként, hisz 2010-től szinte minden településen fideszes volt a polgármester. Az önkormányzati világ azóta változott, a törvény bizonyos értelemben most visszaüt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2020.03.25. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor