„Klubrádió
Reggeli gyors

A fogorvosok is csak sürgős eseteket látnak el

25/03/2020 18:50

| Szerző: Klubrádió

A fogászat kiemelten fertőzésveszélyes, ezért a halasztható kezeléseket felfüggesztették, mind a tb-támogatott, mind a magánellátásban.

2020. március 25. Reggeli gyors 20.03.25. Nagy Ákos
04:24
00:00

Persze, ha valakinek feldagad az arca és fáj, vagy letörik, illetve kitörik a foga és fáj, ha idegen testet kell eltávolítani, ha tályog, vagy arcüregi vérzés keletkezik, akkor most is fel lehet keresni az orvost, de különben ne. A fúrásnál, csiszolásnál, a víz- és léghűtéses eszközök használatakor mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat. És ugye a fogászati kezelésnél nem lehet a betegre maszkot tenni.

Egyébként, amint azt Nagy Ákos fogszakorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke elmondta, az orvosoknak sincs. Amikor a háziorvosokat kezdték ellátni maszkokkal, akkor a fogorvosok kimaradtak.

A világban kétféle megoldást alkalmaznak a járványveszély idején. Az egyik, hogy visszavonják az alapellátást, a másik, hogy zsilipelik a betegeket, azaz gyanús esetben egy olyan központba küldik őket, ahol megfelelők a körülmények, van elegendő védőfelszerelés. Nagy Ákos arra is emlékeztetett, hogy ez a helyzet azt is jelzi, mennyivel jobban oda kellene figyelni a szájhigiéniára.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.03.25. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre