„Klubrádió
Reggeli gyors

Hiába tagadja a kormányfő, nincs elég maszk

20/03/2020 18:16

| Szerző: Klubrádió

Azok a maszkok, amelyek valóban védenek a koronavírus ellen, nem egészségügyi célra készültek eredetileg, hanem ipari és mezőgazdasági felhasználásra.

2020. március 20. Reggeli gyors - részlet 20.03.20. Kincses Gyula
11:21
00:00

Orvosok, gyógyszerészek, betegek, érdeklődők egyaránt arra panaszkodnak, hogy nem lehet megfelelő szájmaszkokat kapni, amelyek hatásos védelmet nyújtanának a koronavírus ellen. Orbán Viktor erre az állami rádióban a következőket mondta:  Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő a mostani fertőzési szinthez, de mivel nagyobbra készülnek, ezért többet kell vásárolni az eszközökből, mint amennyi az adott pillanatban szükséges. A tömeges járványra vonatkozóan van felhasználási sorrend is: először az egészségügyben dolgozóknak adnak majd maszkokat és eszközöket, majd a közbiztonságiaknak, azután pedig a közigazgatásban lévőknek.

Milliószám vannak maszkok Magyarországon, gyártanak is ilyeneket - például a börtönökben -, nyersanyagot is szereznek be, és a különböző típusú maszkok mindegyikéből vásárolnak - közölte. "Nem kéregetünk (...), hanem magunkról gondoskodunk", az összes kapcsolatrendszert beindították, "Pekingtől Sanghajig a repülőtereken ott vannak az embereink" - jelentette ki, hozzáfűzve: a védekezéshez szükséges pénz rendelkezésre áll.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke segített kiigazodni abban, hogy mi is az igazság. Nincs elegendő maszk, de nem csak itt, hanem világszerte ez a helyzet – mondta. Állítólag úton van Magyarországra egy nagyobb szállítmány, de még nem érkezett meg. Érdemes tisztázni, hogy a hatásos védelmet nyújtó maszk, az FFP2 és FFP3 eredetileg ipari és mezőgazdasági felhasználásra készült. Az orvosok által használt úgynevezett sebészi szájmaszk, nem alkalmas a vírusok kiszűrésére, de azt is érdemes használni, többet ér a semminél.

A kamara elnöke arról is beszélt, hogy a 65 év feletti orvosokat, egészségügyi dolgozókat valóban érdemes egy időre kivonni a frontvonalból, hisz a veszélyeztetett korosztályba tartoznak, később óriási szükség lesz rájuk. Anyagilag ez a vészhelyzet a magánegészségügyet rázhatja meg igazán, ugyanis a halasztható ellátásokat most tényleg érdemes átütemezni. Az világosan látszik, hogy az ellátásszervezést érdemes lenne átalakítani, a helyzethez igazítani, hogy ne a háziorvosokon legyen a legnagyobb teher. És a végére egy tanács Kincses Gyulától: aki teheti, tényleg maradjon otthon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.03.20. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert