„Klubrádió
Esti gyors

Az emberből kibuggyan a politikai állat – Kárpáti János jegyzete

19/03/2020 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Eljött a tűzszünet ideje. A rendszer ugyanis most szembesül azzal, hogy ha eredményt akar elérni, meg kell tagadnia önmagát. Lomtalanításkor megszabadultak azoktól a bizonyos fékektől és ellensúlyoktól, elzárták magukat az ellenvéleményektől. Újraosztották a javakat és a döntési jogosultságokat. Most mutassák meg, hogy használható-e bármire az illiberális rezsim.

2020. március 19. Esti gyors-részlet (2020.03.19. Kárpáti János jegyzete)
02:01
00:00
A természet ma megmutatta legszebb arcát, harsogó tavaszi napunk volt – úgy egyébként, ha a vírustól eltekintünk. De persze nem tekinthetünk el, a hírek szinte csak a járványról szólnak, és a legközvetlenebb módon befolyásolják az életünket. Az emberből azonban itt-ott így is kibuggyan a politikai állat – az állat szót itt ne tessék pejoratív értelemben venni, a „political animal” bevett kifejezés arra, hogy az ember menthetetlenül közéletet él, mindig, akkor is, amikor az egyébként nem igazán helyénvaló.

Így például a kormányzati kommunikáció boszorkánymestere – operatív törzsi tájékoztatás gyanánt – kiosztja a független médiát, hogy ne okoskodjon. A köztévé elvben ugyebár elfogulatlan külpolitikai főpapja – nevét arra a kis időre nem érdemes megjegyezni – azt üzeni a ballibnek, tegye össze a kezét, hogy a nép bölcsességének kegyelméből ilyen nagyszerű kormánya van. Ezt a megnyilatkozást persze hatalmas felháborodás fogadta, hiszen ennyire feketén-fehéren, nyíltan ritkán tiporják sárba a tárgyilagosság követelményét. Helyes, ha ezt illetékes helyen szóvá teszik. Illetékes hely nem csinál majd semmit, de legalább legyen a dolog jegyzőkönyvbe mondva.

Mégis, úgy vélem, eljött a tűzszünet ideje. A rendszer ugyanis most szembesül azzal, hogy ha eredményt akar elérni, meg kell tagadnia önmagát. Lomtalanításkor megszabadultak azoktól a bizonyos fékektől és ellensúlyoktól, elzárták magukat az ellenvéleményektől. Újraosztották a javakat és a döntési jogosultságokat. Most mutassák meg, hogy használható-e bármire az illiberális rezsim. Hogy például a pedagógusok és a szülők összefogása, közös találékonysága nélkül mire menne a kormányzat, amikor odadobja a gyeplőt, hétfőn tessék átállni a digitális tanrendre.

Egyedül nem megy – nem csak a Klubrádiónak, hanem Orbán Viktornak sem.

Kárpáti János jegyzete a 2020. március 19-i Esti gyorsban hangzott el.

Nem nézi A cikkben említett "elfogulatlan külpolitikai főpap" a köztévében.