„Klubrádió
Esti gyors

Sok mindent át kell értékelni – Kárpáti János jegyzete

12/03/2020 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Lehet, hogy ma sokakat karanténba kell zárni, szobafogságra kell ítélni, a határokon indokolt korlátozásokat bevezetni. De a járvány előbb-utóbb megszűnik, és ha szükséges is eddigi világlátásunk felülvizsgálata, őrizzük meg arányérzékünket.

Az ember már csak ilyen, mindenből tanulságokat akar levonni. Most például a koronavírus-járványból többen arra következtetnek, hogy lám, ide vezet a globalizáció. Ennek csak az egyik megjelenési formája – mondjuk így, a durvább, és jól átlátható, direkt politikai érdekből fakadó változata - az a magyar kormányzati állítás, hogy a vírust a migránsok hozzák. Vannak szelídebb verziók is: olyan, jó szándékú emberek által megfogalmazott nézetek, miszerint most az emberiségnek át kell gondolnia, folytathatja-e tovább az élvezetek felelőtlen habzsolását. Profitéhes fapadosok röptetik az embereket olcsó, néhány napos, futószalagon gyártott városnéző turistautakra, szennyezve a légkört. Szakmai rendezvényeknek álcázott kéjutazások juttatják hatalmas nyereségekhez a nemzetközi konferenciaturizmus, az utóbbi évtizedek nagy gazdasági sikerágazata szervezőit. Ha az emberek nem mászkálnának öncélúan összevissza, akkor a vírus sem terjedne annyira – mondják itt-ott.

Igen, sok mindent át kell értékelni, a szénhidrogének felhasználását talán elsősorban. E vonatkozásban persze nem ártana egy perc elmélyülés és önvizsgálat. Melyikünk nem örül – talán titkon – annak, hogy most olcsóbb lett a benzin? Jó, zárójel bezárva. Térjünk vissza a globalizációhoz tágabb értelemben. Lehet, hogy ma sokakat karanténba kell zárni, szobafogságra kell ítélni, a határokon indokolt korlátozásokat bevezetni. De a járvány előbb-utóbb megszűnik, és ha szükséges is eddigi világlátásunk felülvizsgálata, őrizzük meg arányérzékünket. A világra való nyitottság helyett ne akarjuk azt, hogy inkább mindenki művelje csak a saját kertecskéjét - úgyse fog menni. Erről az a volt főnököm jut eszembe, aki egyszer azt mondta, nem támogatja az internetet. Nem kellene most a koronavírus ürügyén hangulatot kelteni minden ellen, ami kívülről jön. 

Kárpáti János jegyzete a 2020. március 13-i Esti gyorsban hangzott el.