„Klubrádió
Esti gyors

Új fertőzés viszi a pénzt – Kárpáti Iván jegyzete

10/03/2020 17:48

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Nem nőttek égig a fák a gazdaságban, míg bő tíz éve egy toxikus pénzügyi termék fertőzte a piacot most egy biológiai fertőzés terjed emberről emberre, és ez okoz hatalmas negatív mozgásokat a gazdaságban, miközben annak állapota ezt nem indokolná. Csak hát ott vannak a befektetői várakozások, amik végső soron olyan emberektől származnak, akik szintén pánikkal merednek a képernyőre. Zuhanás, higgadtság, liszt mellé élesztő ...

2020. március 10. Esti gyors-részlet/ Jegyzet / Kárpáti Iván (20.03.10.)
02:24
00:00

Kisebb megtorpanásokkal, de már vagy 10 éve töretlenül megy felfelé a gazdaság a világban, szárnyaltak a tőzsdék. Gazdasági műsoromban sokat elemeztük, hogy vajon az égig nőnek-e a fák?

A válasz megérkezett az utóbbi napokban, hangsúlyozva, hogy a mostani zuhanás, bár adott idő alatt valóban hatalmas, az elmúlt évek hozamát még közel sem nullázta le. Az olaj árát ennél még spekulatívabb folyamatok mozgatják, ott vélhetően akkor is lett volna némi esés, ha nem jön a koronavírus.

Vannak olyan iparágak – utazás, vendéglátás, turizmus –, ahol már most borítékolható a teljes összeomlás, akkor is, ha pár hónapon belül lecseng a járvány. Akinek nagyobb volt a tartaléka, az letarolhatja a piacot, ha újra béke lesz.

A jegybankok mozgástere, például Magyarországon is, meglehetősen szűk, hiszen nagyon alacsonyak voltak a kamatok eddig is, a gazdaságélénkítésnek ez az útja kevésbe tud most hatékony lenni, de nem is ez az egyetlen eszköz.

A tőzsdék jellemzően nem csak a konkrét események, adatok, hanem a várakozások alapján is mozognak, a mostani zuhanásnak még – hangsúlyozom még!– nincs meg a fundamentális háttere. Ha a globális ellátási lánc végképp szétzilálódik, akkor elindulhatunk egy nagyon mély szakadékba. Filozófiai értelemben van hasonlóság a mostani események és a 2008-as válság között, bár ezért a szakmaiatlan megközelítésért a közgazdászok majd nyilván csúnyán néznek rám.

Tehát akkor, utólag toxikusnak nevezett, rendkívül bonyolult termékek terjedtek szét a világ pénzügyi vérkeringésében, amikről egy ponton kiderült, hogy nem érnek semmit, pedig addig gigantikus méretekben adták-vették ezeket. Ez olyan fertőzést indított el, ami aztán tovább terjedt a gazdaság más területeire is, globális recessziót okozva.

Most egy biológiai fertőzés terjed emberről emberre és ez okoz hatalmas negatív mozgásokat a gazdaságban, miközben maga a gazdaság állapota ezt nem indokolná. Csak hát ott vannak a már említett befektetői várakozások, amik végső soron olyan emberektől származnak, akik szintén pánikkal merednek a képernyőre, és várják a friss híreket.

Mit mondhatnék ezek után? Mindenki őrizze meg a higgadtságát és mosson gyakran kezet. Ja, és ne feledjék el, hogy a liszt mellé nem árt élesztőt is venni, ha már hegyekben áll otthon.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. március 10-i., keddi adásában hangzott el.

 
Forrás: leo2014/Pixabay