„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

A turizmust is „fertőzi” a koronavírus

26/02/2020 19:33

| Szerző: Klubrádió

Egyelőre felbecsülhetetlen az a gazdasági kár, amelyet az új járvány okoz. A turisták, az utazók már figyelmesebbek, óvatosabbak.

2020. február 26. Élőben a városból - részlet 20.02.26. Fillér B. Gusztáv
12:17
00:00

Az utazási irodák, légitársaságok nem túl közlékenyek, így nem lehet tudni, hogy a koronavírus okozta járvány milyen hatással van a forgalmukra. Mellesleg, semmi sem kötelezi a cégeket adatközlésre, nyilván nem akarják rontani a saját üzletüket. Következtetni azonban lehet abból, hogy valamennyivel csökkentek az árak, egyes légitársaságoknál 20-25 százalékkal is, de még messze a vége.

Az utaztatók teszik a dolgukat egyre több repülőtéren mérik már az érkezők lázát, ha a hatóságok kérnek valamit, azt megteszik. Például egy-egy repülőt kivonnak a forgalomból, fertőtlenítik és csak azután állítják be ismét.

Fillér B. Gusztávval a fapadosinfo.blog.hu újságírójával azt vettük sorra, hogy mire érdemes figyelnie az utasnak. Racionális döntés ugye, hogy lemondja az utat, ha az nem olyan fontos, és kivár, otthon marad. Érdemes annak is utánajárni, hogy egyáltalán megtartják-e azt a rendezvényt, amelyre utazna, hisz egyre több konferenciát, kiállítást, sporteseményt mondanak le a szervezők.

A légitársaságok olcsóbb jegyeit –ez különösen a fapadosokra igaz- nem lehet módosítani, vagy lemondani és visszatérítést kérni. A drágábbak között vannak módosíthatók, de nem biztos, hogy a többletköltség megéri, egyszerűbb meg sem vásárolni. Hasonló a helyzet a szállásfoglalásnál, általában azok is nehezen módosíthatók. Az utazási irodák szerződési feltételeit is érdemes alaposan átnézni, könnyel elbukhatjuk a pénzünket, ha mégis lemondanánk a nyaralásról.

Fillér B. Gusztáv hangsúlyozta, hogy csak az utóbbi napokban tudatosult Európában a veszély, a tőzsde is most reagált. Kínában már elképesztő gazdasági következmények látszanak, januárban például 92 százalékkal csökkent az autóeladások száma. Biztos, hogy Európában is sokmillió ember marad otthon, és ez még nem pánik, csak ésszerű döntés, tehát a turizmus megsínyli majd a járványt, és ugye most még azt sem lehet tudni, hogy meddig tart. Az majdnem mindegy, hogy mennyit engednek idővel az árakból.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Élőben a városból
2020.02.26. 13:00
Műsorvezető: Fábián László