„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc szerint a koronavírus sokáig velünk marad, de ettől nem kell megijedni

11/03/2020 17:26

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc szerint a koronavírus-járványban a legnagyobb gond az intenzív osztályi kapacitás, ami itt azt jelenti, hogy elkülönítetten, légzési osztályokon tudnak-e ápolni betegeket úgy, hogy ne terjedjen a fertőzés. A volt tiszti főorvos úgy véli, nemcsak egy-másfél hónapra kell készülni a vírus esetében, de aki elkapja, annak 80 százaléka minden gond nélkül átvészeli, és épp emiatt a halálozási arány is a töredéke lesz annak, amiről most olvashatunk.

2020. március 11. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (20.03.11.)
15:41
00:00

Fertőtlenítés, intenzív ellátás

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost elsőként egy hallgatónk tapasztalatai alapján arról kérdeztük, van-e értelme, ha nagy bevásárlóközpontokban a cég kitesz fertőtlenítőt, és a vásárlók akár kötelezően fertőtlenítik a kezüket? Közölte: ez mindenképpen jó és nagyon fontos, hogy minél többször mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet. Ennél azonban nagyobb gond, hogy fertőtlenítőszer-hiány van, akik ilyet gyártanak, azoknak kapacitás- és alapanyag-problémáik is vannak, tehát kicsit későn kezdtek el az országban a készletek feltöltésével foglalkozni.

Kiemelte: ebben a járványban a legnagyobb gond az intenzív osztályi kapacitás, ami itt azt jelenti, hogy elkülönítetten, erre a célra szervezett légzési intenzív osztályokon tudnak-e ápolni betegeket úgy, hogy más betegeket és egymást ne fertőzzék meg, és ehhez tudnak-e hozzáértő személyzetet biztosítani. Ez lesz a szűk keresztmetszet a következő hónapokban – közölte. A fővárosban körülbelül 600 intenzív ágy van, ha ennek a felét (300-at) fel lehet szabadítani a koronavírusos betegek tüdőgyulladásának kezelésére, az szerinte előbb-utóbb megtelik, és új kapacitásokat kell szervezni. Mi lesz, ha 4-500, vagy több beteg lesz? - kérdeztük. Falus Ferenc szerint lehet további ágyakat szervezni, lélegeztetőgépeket szerezni, és Kínában reményteli gyógyszerkísérleteket folytatnak.

De a legfontosabb – hangsúlyozta – a személyes védekezés, főleg a veszélyeztetett emberek esetében. Ők azok, akinek több betegségük van, idősek, legyengült immunrendszerűek (például transzplantáltak). Falus Ferenc szerint nem szabad abban a hitben ringatni magunkat, hogy néhány hónapról van szó, inkább egy-másfél évről.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 Falus Ferenc (fotó: MTI/Illyés Tibor)



Mi a helyzet a számokkal?

Arról is kérdeztük a volt tiszti főorvost, hogy Angela Merkel német kancellár szerint a németek 60-70 százalékát megfertőzheti a koronavírus, ami 55-60 millió embert jelenthet. Falus Ferenc közölte: szerdán a fővárosi döntéshozók előtt tartott tájékoztatót, és ugyanezt mondta, mert ez a virulógusok véleménye: a járvány addig nem fejeződik be, amíg a lakosság kétharmada át nem fertőződik. De ez nem annyira ijesztő, mert a 80 százalék vagy észre se veszi, hogy ez a fertőzés megtörtént, vagy enyhe influenzás tünetei lesznek. Tehát ebből a tömegből körülbelül 20 szorul orvosi segítségre vagy kerül kórházba, és közöttük lesznek, akik intenzívre kerülnek, légzéstámogatásra lesz szükségük.

A halálozási adatoknál Falus Ferenc hangsúlyozta: az a kérdés, mihez hasonlítják ezeket. Ahhoz, hogy hányan kerültek intenzívre, hányan kerültek kórházba, hány vizsgálatot végeztek el, abból mennyi lett pozitív (ezeket látjuk mostanában), vagy azt nézzük, hányan estek át a fertőzésen, és utóbbiak jóval többen vannak. A kérdés csak az, hogy tízszer vagy százszor, mindkét szám előfordul szakmai körökben. Ha – a példánál maradva – 13 fertőzött van Budapesten, nem mindegy, hogy 1300 vagy 13 ezer ember esett már át a betegségen. A regisztrált esetekhez képest kimutatott 3-4 százalékos halálozási adat töredéke lesz a valós, de még így is a duplája, mint az influenzánál – jelentette ki.

Ne piszkáljuk a szemünket!

A legfontosabb, hogy tudjuk lassítani a járványt, hogy adott időben ne sok ember betegedjen meg, meg kell próbálni széthúzni, ehhez van szükség a higiénés intézkedések betartására és bizonyos szokásaink megváltoztatására. Ezek között említette a születésnapi tortán a gyertya elfújását vagy a szemünk megvakarását a szemüveg levétele után, mert ezek bevihetik a fertőzést.

Szóba került az is, hogy Kínában jelentősen csökken a fertőzöttek száma; ez vajon a nagyon szigorú intézkedéseknek köszönhető? Falus Ferenc szerint inkább annak, hogy a kínai emberek betartották a szabályokat és alkalmazkodtak a helyzethez. Talán abban segítettek a drasztikus intézkedések, hogy kisebb mértékben terjedjen tovább a járvány a tartományból.

A frissen bevezetett magyar intézkedésekről is kérdeztük Falus Ferencet, aki azt mondta: ezek az adott pillanatban jogosak és szükségesek; az a kérdés, hogy meddig érdemes őket fenntartani. Nem lehet az országot korlátlan időre lezárni, például „a színházakat se jó dolog másfél évig zárva tartani”, és ezeknek az intézkedéseknek nagyon komoly gazdasági hatásai is vannak – mondta.

A Falus Ferenccel készült interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük...
2020. március 11., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György