„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: ha nem muszáj, ne menjünk be a rendelőbe!

10/03/2020 14:06

| Szerző: Klubrádió

Mivel ilyen helyzettel még nem találkozott a magyar egészségügy, a Háziorvosok Online Szervezetének vezetője nem akar semmi olyat mondani a koronavírusról, ami aggodalomra adna okot. Békássy Szabolcs kiemelte viszont, hogy az egészségügyi dolgozók egészségének megóvása és a vírus terjedésének akadályozása miatt is fontos, hogy csak akkor menjünk el a háziorvoshoz, ha halaszthatatlan okunk van rá.

2020. március 10. Reggeli gyors / részlet, Békássy Szabolcs (19.06.19.)
07:38
00:00

Az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 24 órán belül megváltozik a koronavírus kezelésének magyar protokollja. Békássy Szabolcsot, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítóját kérdeztük. Van-e elég védőfelszerelés, maszk, ha van, biztosít-e elég védelmet?

Közölte: tekintettel arra, hogy talán még nem találkozott ilyen helyzettel az egészségügyi ellátórendszer, felelőtlenség lenne olyan objektív dolgot mondania, ami aggodalmat kelt, ráadásul a helyzet akár óráról órára is megváltozhat radikálisan.

Elmondta: a háziorvosoktól beérkező észrevételeket adják át az operatív törzsnek, így az eljárásrend bizonyos pontjaira is javaslatokat tesznek. A tapasztalatok között kiemelte, hogy az önkormányzatok szerepvállalását erősíteni kell szerintük, kérték az ágazat vezetését, hogy vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal. Utóbbiak pedig kezdjenek aktív kommunikációba a háziorvosokkal, segítsenek a megyei mentőállomásokon elhelyezett szájmaszkok eljuttatásában is, és mindig oldják meg a fertőtlenítő takarítást a várókban, ha szükséges, az eddiginél gyakrabban – sorolta.

Békássy Szabolcs azt mondta: a helyén kell kezelni a járványt, pánikot nem szabad generálni, de megfelelően kell tájékoztatni a lakosságot. A legutóbbi eljárásrend-változások egyik fontos pontja is az volt, hogy a lakosságot készítsék fel, például ha valaki a koronavírus által jobban érintett területekről jön és felső légúti tüneteket tapasztal, ne menjen be a rendelőbe, hívja a háziorvost. Ez azért is kiemelten fontos, hogy védjék az egészségügyi dolgozók egészségét.

Vagy ha ilyen tüneteik vannak és azok vény nélkül kapható készítményekkel otthon pár napig kezelhetők, akkor próbálják ezt, ne menjenek be az orvosi váróba, sőt, ha olyan ügy miatt keresnék fel a háziorvost, amely halasztható, akkor tervezzék későbbre ezt a látogatást, ne teljenek meg zsúfolásig a várótermek, mert ez segíti a vírus terjedését.

Ha pedig valaki mégsem éri el a háziorvosát, akkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megadott zöld számokon is érdeklődhet – közölte Békássy Szabolcs.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. március 10., kedd 07.35
riporter: Lampé Ágnes