„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Csak nehogy tíz fölé menjen a koronavírusosok hivatalos száma! ...”

9/03/2020 21:50

| Szerző: Klubrádió

Önáltatás, amit a kormányzat a koronavírus-járvány eddigi kezelése során művelt, alig csináltatott teszteket, mintha így kisebb lehetne a valódi betegszám. A döntéshozók farizeus módjára viselkednek az orvosok és ápolók védelmében is, különösen nagy veszélyben vannak az idősebb magyar orvosok, aki nagyon nagy számban dolgoznak országszerte – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

2020. március 09. Megbeszéljük-részlet/Interjú/ Komáromi Zoltán / 20.03.09.
15:58
00:00

Még mindig nem veszi komolyan a kormány a koronavírus magyarországi jelenlétét, azt, hogy mekkora baj van – mondta Komáromi Zoltán háziorvos. A DK egészségpolitikusa szerint miközben a szomszédos Ausztriában már száz fölött van a nyilvántartott betegek száma, a magyar vezetés azt játssza, hogy nem csináltatja meg, csak nagyon kevés esetben a koronavírus-tesztet, nehogy tíz fölé menjen az itthoni betegek hivatalos száma. Ez olyan önáltatás, amit egyszerűen felháborítónak és disznóságnak érez – fogalmazott.

Megmagyarázhatatlan

Nap mint nap jönnek a sajtóból és saját ismeretségi köréből is a hírek, hogy nem végzik el a tesztet embereken akik veszélyeztetettnek érzik magukat, arra gyanakodnak, hogy már fertőzöttek, ezért bementek a Szent László Kórházba vizsgálatot kérni. Az egészségügyi intézményben azonban a tiszti főorvos által megadott szempontok szerint – mivel láz, egyértelmű tünetek nem jelentkeztek náluk – nem minősültek olyan személynek, akiken el kell végezni a tesztet, ezért hazaküldték őket – mondta Komáromi Zoltán.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Komáromi Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

Példaként említette annak a külföldről hazalátogató férfinak az esetét, aki vélhetően megfertőzte az apját, előtte ugyanis hiába ment el lázasan vizsgálatra, nem végezték el rajta a vírustesztet. Pedig szerinte pár ezer forintos vizsgálatról van szó, amivel mindenki számára egyértelművé lehetne tenni, hogy egy személy fertőzött-e vagy sem. Komáromi hangsúlyozta, kezdetektől világos volt, hogy olyan sunyi betegségről van szó, amelyet már a tünetmentes időszakában is továbbadhat a fertőzött, ezért megmagyarázhatatlan, hogy miért nem végezték el több emberen a tesztet. Tudomása szerint két hónap alatt körülbelül 360 tesztet végeztek el Magyarországon, míg Ausztriában 6 ezret.

Változik a protokoll

Komáromi hozzátette azt is, hogy a kornavírus-helyzetről tartott március 9-ei sajtótájékoztatón – amit Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője és Szlávik János, az Infektológiai Intézet főorvosa tartott – azt ígérték, 24 órán belül megváltoztatják az eljárásrendet.

Szlávik a hétfői sajtótájékoztatón az Inex beszámolója szerint azt is mondta, az egészségügyi dolgozók szűréséről az egészségügyi hatóságok döntenek. Szűrni szerinte értelmetlen folyamat a koronavírus esetében, mert álbiztonságot ad. Ha valakinek negatív a tesztje klinikai tünetek nélkül, attól még lehet beteg. Ezek a tesztek diagnosztikai tesztek, sehol a világon nem szűrik rutinszerűen az egészségügyi dolgozókat. A kontaktszemélyeket viszont szigorúan kivizsgálják, és ez eddig is mindig megtörtént. Szlávik szerint bőven rendelkezésre állnak Magyarországon a tesztek.

Farizeus

Komáromi szerint azonban az egész történetnek az egyik legfelháborítóbb része most már az, ahogy az állam a saját egészségügyi dolgozóival bánik. Farizeus hozzáállás, hogy az emberi erőforrás-miniszter és a belügyi tárca vezetője arra kéri az egészségügyi dolgozókat, ne menjenek külföldre, mert félti őket a fertőzéstől, közben meg az orvosok és ápolók nem kapnak megfelelő védőfelszereléseket, illetve amit kapnak az nem alkalmas az egészségük védelmére.

A háziorvos megemlítette, hogy a mentőszolgálatnál ő és kollégái sebészi maszkokat vehettek át, amelyek nem sokat érnek, ha fertőző beteggel találkoznak, vagyis a vizsgálatot végző gyógyító is teljesen kiszolgáltatott a betegségnek. Főleg az idősebb háziorvosokra igaz ez, akiknek nagy része hetven év fölötti, tehát súlyosan veszélyeztetett korban van. 

 
 panos13121/Pixabay
 


Ki fertőzte meg az első szerbiai beteget?

Komáromi beszámolt egy hétfői beszélgetéséről is. Mind mondta, reggel felhívta egy vidéki kollégája, azzal, hogy megkereste őt a szerb tiszti főorvosi szolgálat. A vidéki háziorvos beszámolója szerint a szerb fél közölte vele, kiderítették, hogy az első szerbiai koronavírusos beteg nemrég az ő városában járt, és onnan vihette át a vírust a Vajdaságba. A kórokozót vélhetően az említett vidéki magyarországi településen élő fiától kapta el, akit nemrég látogatott meg. Közben az is kiderült, hogy a fiú múlt héten volt bent a Szent László Kórházban, de mivel nem volt lázas,,nem végezték el rajta a koronavírus-tesztet – mondta Komáromi Zoltán.

A március 6-án, pénteken azonosított első szerbiai fertőzöttről a sajtóban korábban más hírek jelentek meg. Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 43 éves Topolyán élő férfi Budapesten a testvérénél járt, akinek már voltak vírusos tünetei, hazatérte után pedig saját magán is tapasztalta a fertőzés jeleit. Müller Cecília, országos tiszti főorvos aztán még aznap délután sajtótájékoztatón közölte, hogy a szerbiai beteg lappangási időn kívül járt Budapesten, vagyis nem itt kaphatta el a betegséget. Vidéki magyar településről nem volt szó az akkori híradásokban.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Komáromi Zoltánnal
2020. március 09., hétfő 16.10
riporter: Szénási Sándor