„Klubrádió
Reggeli gyors

Amerikában csillagászati összeget költenek az emberek támogatására

20/03/2020 07:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az Egyesült Államokban egy billió –azaz ezer milliárd– dollár összértékben biztosítanának forrásokat a járvány miatt bajba került amerikai lakosok, vállalkozások megtámogatására.

Az amerikai média vezető témája ma reggel az, hogy a koronavírus-járvány miatt Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója kiadta a „maradj otthon” utasítást általános érvénnyel a Csendes-óceán parti állam lakosainak. Az előző napokban már hoztak ilyen részleges intézkedést a San Franciscó-i öböl térsége, illetve Los Angeles vonatkozásában.

Az Egyesült Államokban már a pénzügyi segítségre gondolnak

Az Egyesült Államokban kedden még csak 5700, tegnap pedig már 11500 fertőzéses esetet mutattak ki. A drámai mértékű emelkedés részben a vírus terjedésének, részben pedig annak tudható be, hogy jelentősen megnőtt az elvégzett tesztek száma. A republikánusok a szenátusban olyan pénzügyi javaslatcsomagot terjesztettek elő, amely egy billió – igen, ezer milliárd – dollár összértékben biztosítana forrásokat a járvány miatt pénzügyi bajba került amerikai lakosok, illetve vállalkozások megtámogatására.

Trump lefújta a G7-es csúcsot

Az amerikai sajtó annak is bő teret szentel, hogy Donald Trump lefújta a júniusra a Camp David-i elnöki nyaralóba tervezett G7-es csúcstalálkozót – helyette videókonferenciát tartanak majd. A nemzetközi média koronavírussal kapcsolatos beszámolóiban az is kiemelten tárgyalt fejlemény, hogy tegnap Olaszországban - 3405 halottal - már több volt a járvány miatt elhunytak száma, mint ahány áldozatot a kiindulópontot jelentő Kínában szedett a vírus.

Az Európai Központi Bank is lépett

Az egybillió dolláros republikánus javaslat a londoni Financial Times vezető hírei között is ott szerepel. Ugyanez a lap interjút közöl Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, aki arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy vesse be teljes pénzügyi „tűzerejét”. Méltatja az Európai Központi Bank kötvényvásárlási lépéseit, de szerinte ennél többet kell tenni. Az Európai Központi Bank 750 milliárd euró értékű kötvényfelvásárlásról döntött. Conte szerint azonban a járvány gazdaságromboló hatása miatt ha valamikor, akkor most kellene mozgósítani az Európai Stabilitási Mechanizmus elnevezésű, 500 milliárd eurós tartalékalapot is, amelyet 2012-ben hoztak létre, amikor az adósságválság miatt meg kellett szilárdítani az euróövezetet.

Franciaország közös uniós akciót sürget

A Financial Times megjegyzi: az olasz kormányfő kezdeményezése időben egybeesik azzal, hogy Franciaország szintén az eurózóna közös akcióját sürgeti. Párizs szerint vagy az Európai Stabilitási Mechanizmushoz kellene hozzányúlni, vagy közös eurózóna-kötvényeket kellene piacra dobni, a kibontakozó gazdasági válság elhárítása érdekében, legyőzve több jómódú tagország vonakodását. Ez utóbbi csoportnak Németország a fő hangadója.

Eljön a nacionalisták ideje?

Conte azon van, hogy a Stabilitási Mechanizmus hitelkeretét nyissák meg a járvány miatt gazdasági bajokkal küszködő euróövezeti tagországok előtt. Ha Európa nem képes erőteljes és egységes választ adni a vírus által előidézett helyzetben, akkor az felbátoríthatja a kontinens nacionalista politikusait, „teret nyerhetnek a legrosszabb nacionalista ösztönök”, és gyengülhet az EU támogatottsága - figyelmeztet az olasz miniszterelnök.

Lengyelországban megtartják az elnökválasztást

A Politico című amerikai portál európai kiadása arról számol be, hogy nem tervezi az elnökválasztás elhalasztását a hivatalban levő és újra induló Andrzej Duda lengyel államfő – annak ellenére sem, hogy növekszik a kimutatott fertőzöttek száma. A voksolás első fordulóját május 10-re tűzték ki. Ha egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, akkor két héttel később második fordulót kell tartani.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Duda, a Jog és Igazságosság elnevezésű kormányzó párt politikusa 46 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött, és ezzel fölényesen vezet a második helyen álló Małgorzata Kidawa-Błońska, a centrista polgári összefogás 20 százalékon álló jelöltje előtt. Lengyelországban a dolgok jelenlegi állása szerint nem szabad tartani ötven főnél népesebb rendezvényeket. Ennek megfelelően elnökválasztási kampánygyűlések nincsenek az országban, és akad olyan jelölt is, aki hivatalosan beszüntette kampányát a járványra hivatkozva.

Duda azonban – mint az a Politico cikkéből kiderül – szorgosan járja az országot. A szó hivatalos értelmében nem kampányol, hanem kórházat látogat, határátkelőnél szemléli meg a forgalmi helyzetet, illetve olyan állami üzemben beszélget el dolgozókkal, amelyet átállítottak kézfertőtlenítő szerek gyártására. Az elnöki hivatal értelmezése szerint mindez természetes velejárója a köztársasági elnöki teendők ellátásának. Błażej Spychalski, az államfő kabinetfőnöke a lengyel rádiónak úgy nyilatkozott, hogy megtartják az elnökválasztás május 10-ikei első fordulóját.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flick.com.

Reggeli gyors
2020.03.20. 06:00
Szerző: Kárpáti János