„Klubrádió
Megbeszéljük...

Áruhiányra nem, de drágulásra készülnünk kell

19/03/2020 12:56

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Vámos György: Még soha ekkora forgalom nem volt az élelmiszerboltokban és a kereskedelmi dolgozók "pokoli munkát végeznek".

2020. március 18. Megbeszéljük... (2020. március 18., szerda 16:00)
87:24
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György, Dési János, Szénási Sándor Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika, Selmeci János, Zsidai Péter

Üres polcok, hiány, vásárlási limit a Sparban, korlátozott nyitva tartás, felvásárlási láz. Nehéz követni, hogy mi is történik a boltokban. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem tart attól, hogy az alapvető termékekből hiány lenne. Az valószínű, hogy szűkül a választék, de minden kapható lesz – ígéri a szakember.

Az importált áruk drágulni fognak, már csak a forint-euró árfolyam elszállása miatt, és a beszerzési, szállítási nehézségek miatt is, ám alapvető élelmiszerekből az ország képes ellátni magát. Az adókönnyítések, valamint a hiteltörlesztések felfüggesztése valamelyest növeli a vásárlóerőt. A gyárbezárások viszont csökkentik, hisz az emberek egy része így nem kap fizetést, sőt elbocsátásokra is készülni kell.

Még nem látszik, hogy mi fog történni – mondja Vámos György. Hasonló helyzettel még nem találkoztak. Igaz, hogy a sertéspestis idején például drágult a disznóhús, most a baromfi ára emelkedett. Hiánycikk a kézfertőtlenítő, mert annak alapanyagát többnyire Kínából importálták a gyártók. Most jelentkezik igazán a munkaerőhiány a kereskedelemben, mert például többet kellene takarítani a boltokban.

A főtitkár azonban hangsúlyozta a Bolgár Györgynek adott interjúban, hogy áruhiányra nem kell készülnünk.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Az interjú a műsor 62. percénél kezdődik. Kiemelt kép:

Megbeszéljük
2020.03.18. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György