„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dávid Ferenc: Nagy baj előtt állunk

18/03/2020 20:34

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Bezárnak az autógyárak, 50 kilométeres a sor az osztrák határon, egy ideig nem kell fizetnünk a hiteleink törlesztőrészleteit. És ez még nem minden.

2020. március 18. Megbeszéljük... (2020. március 18., szerda 16:00)
87:24
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György, Dési János, Szénási Sándor Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika, Selmeci János, Zsidai Péter

Az addig rendben van, hogy a munkáltatók egy időre szabadságra küldik a dolgozóikat, de mi lesz hetek múlva? Tette fel a kérdést Dávid Ferenc közgazdász a Megbeszéljük című műsorunkban. Az országban lévő autógyárak, amelyekre oly büszke a kormány, bezárnak. Ez sok beszállító céget is érint, ezeknek is le kell húzniuk ideiglenesen a rolót. A kormánynak már cselekednie kellene. Ehelyett Orbán Viktor kiemelt néhány ágazatot, amellyel foglalkozni akarnak, a turizmust, a kereskedelmet és hasonlókat. Dávid Ferenc szerint sokkal nagyobb a baj, egyfajta örvénybe került a világgazdaság.

Egyes országokban már rájöttek, hogy segíteni kell a gazdaságot. Spanyolországban például a GDP 18-20 százalékát szánják ilyen célra. Közben Magyarországon elszállt az euró, már 356 forint felett jár. Az osztrák határon 50 kilométeres a sor befelé, Csehországba ezerszám küldik Kínából a maszkokat, itt, ahol a keleti nyitást propagálja a kormány, nem hallani hasonlóról. Csak a migránsveszélyről.

Annyit azért megtett a kormány, hogy a hitelek törlesztési kötelezettségét felfüggesztette az év végéig, immár nem csak a vállalkozásoknak, hanem a magánszemélyeknek is. Ez átmeneti segítség, de egészen biztos, hogy átgondolt, hosszabb távú intézkedésekre lenne szükség.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Megbeszéljük
2020.03.18. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György