„Klubrádió

Sürgős lépéseket várnak a kormánytól a szakszervezetek

17/03/2020 13:37

| Szerző: Klubrádió

Valószínűleg hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt – közölte a vállalat. A szakszervetek a kormány segítségét várják a dolgozók érdekében.

A közlemény szerint a Volkswagen-konszern legtöbb telephelyén felfüggeszti a termelést, ami érinti az Audi AG ingostadti, neckarsulmi, brüsszeli, mexikói és győri telephelyeit is. A vállalat az üzemi tanáccsal és a Volkswagen-konszernnel egyetértésben azt tervezi, hogy a termelést a telephelyeken szervezett és ellenőrzött formában a hét végéig leállítja. 

A közlemény idézi Peter Kösslert, az Audi AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagját, az Audi Hungaria Zrt. felügyelőbizottságának elnökét, a nemzetközi válságstáb vezetőjét, aki szerint már eddig is számos intézkedést hoztak annak érdekében, hogy megóvják munkavállalóik egészségét.

2020. március 17. A lényeg / részlet, László Zoltán (20.03.17.)
01:04
00:00

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke a Klubrádiónak azt mondta: a kormány sürgős beavatkozását várják, hogy a munkavállalók jelentős része ne lehetetlenüljön el anyagilag a leállások idejére. Nem az Audit érintően, de szomorú tapasztalatuk, hogy vannak olyan munkáltatók, amelyek "azzal a gondolattal játszanak", hogy leállítják a termelést és úgy küldik állásidőre a munkavállalókat, hogy nem fizetnek. Ezt bizonyos esetekben lehetővé teszi a munka törvénykönyve, és László Zoltán szerint el kellene gondolkodniuk a törvényalkotóknak, hogy ezt jó döntés volt-e így megfogalmazni. Nagy veszélynek tartják és sérelmezik, hogy a kormány nem siet lépni azért, hogy a munkavállalók ne maradjanak jövedelem nélkül.