„Klubrádió
Reggeli gyors

Állnak az új, drága buszok, napról napra rosszabb a helyzet

12/03/2020 15:53

| Szerző: Klubrádió

Hirtelen csőd szélére kerületek a buszosok, eltűntek a magánjáratokat bonyolító fuvarozók utasai, nem jönnek a kínai és más tengerentúli turisták, pár hét alatt több milliárdot vesztettek a kisvállalkozók. Kérdés meddig bírják bevétel nélkül, de az biztos, hogy maguktól nem tudnak kimászni ebből a helyzetből – mondta Dittel Gábor, a fuvarozók ipartestületének főtitkára.

2024. április 24.
00:00
00:00

Nagyon súlyos bevételkiesést okoz a fuvarozóknak, így a buszos különjáratokat bonyolító kisvállalkozóknak is a koronavírus-járvány. Elmaradnak a diákutaztatások, a kínai, dél-koreai és más tengerentúli turisták pedig már hetek óta nem jönnek. Az igényes külföldi közönség miatt beszerzett drága, korszerű buszok ezért állnak, közben a lízingdíjakat, bért, céges költségeket fizetni kell – mondta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT H.) ügyvezető-főtitkára.

Turisták Budapesten
 MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Óriási bajban vannak a magánfuvarozók, nem túlzás azt állítani, hogy a kisebb magyar közlekedési cégek a csőd szélére kerültek. Az érintett vállalkozásoktól az utóbbi három hétben beérkezett adatok szerint csak a lemondott fuvardíjak miatti bevételkiesés 2,5-3 milliárd forintra rúg. Kérdés, hogy egy cég meddig képes magát finanszírozni bevételek nélkül.

Kisvállalkozók, és így családok olyan szituációba kerülnek, amelyet önmaguk biztosan nem tudnak megoldani. A fuvarozós ipartestület ezért komolyan vette a miniszterelnök bejelentését, miszerint a kormányzat várja az ágazati adatokat és javaslatokat, hogy meghatározhassák, milyen beavatkozásra van szükség. Élni fognak a lehetőséggel, mert napról napra rosszabb a helyzet, és nem látszik az alagút vége – mondta az ipartestület ügyvezető-főtitkára.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Dittel Gáborral
2020. március 12., csütörtök 07.50
riporter Lampé Ágnes