„Klubrádió
Reggeli gyors

Ellentmondásos állapotban a közvélemény

19/03/2020 15:34

| Szerző: Klubrádió/HVG

Még a múlt héten (március 13-14.) készített közvéleménykutatást a HVG számára a Medián a koronavírus helyzetről, hogy mit gondolnak a magyarok a járványról, illetve annak kezeléséről. Hann Endre nyilatkozott nekünk a vizsgálatról.

 

2020. március 19. Reggeli gyors-részlet (2020.03.19. Hann Endre)
07:40
00:00
Az emberek többsége úgy gondolja, hogy megfelelően tájékozott a helyzettel kapcsolatban. 83% mondta, hogy úgy érzi, elegendő információval rendelkezik a témáról. Egy hónappal korábban még csak 47% állította ezt - ami köszönhető annak is, hogy a média most nem nagyon szól másról; egyértelműen ez a legfontosabb téma, ami azt az érzést kelti az emberekben, hogy ők tájékozottak. Ez önmagában is megnyugtató, mert kevésbé alakul ki pánik, de hamis biztonságérzetet is kelthet.

A közvélemény állapota is rohamosan változik a járványhelyzet alakulásával. Az adatok felvételekor még a megkérdezettek 55%-a gondolta úgy, hogy nemigen fogja befolyásolni az életüket a járvány, és nem nagyon kell változtaniuk az életmódjukon: arra készültek, hogy ugyanúgy eljárnak majd otthonról, mint eddig. A 30 év alatti korcsoportban pedig még nagyobb arányban vélekedtek így, 65 százalék készült erre. A 60 év felettieknek pedig csak 12%-a nyilatkozott akkor úgy, hogy egyáltalán nem mozdul ki otthonról.

A közvélemény elég ellentmondásos állapotban van, a lakosság - de a cégek és intézmények is - késleltetetten reagálnak a helyzetre. 52% mondta, hogy komolyan aggódik a vírus miatt, 42% pedig egyáltalán nem látta indokoltnak az aggodalmat - noha már a múlt hét végén is lett volna erre oka.

Az ellentmondásos viszonyunkat mutatja az is, hogy a társadalom 85%-a mondta, hogy betartaná még a szigorúbb korlátozásokat is, például azt az utasítást, hogy mindenki legfeljebb heti két alkalommal hagyhatná el a lakását.

A kormány hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, 44 százalék bízik abban, hogy „a kormány kezelni tudja a járványt, és meg tudja védeni az embereket”, csupán 26 százalék kételkedik ebben (a maradék 30 százalék pedig bizonytalan választ adott).

Míg a teljes válaszadói körben 57% nyilatkozott úgy, hogy nagyon vagy inkább elégedett a tájékoztatással, addig a Fidesz szavazóknak 81%-a vallotta ezt, 79%-uk pedig bízik a kormány kompetenciájában. Érdekes módon a kormánypárti szavazók sokkal inkább gondolják magukat tájékozottnak a járvánnyal kapcsolatban - noha a tájékozottság nem aszerint oszlik meg a valóságban, ki merre szavaz. Erre egyfajta politikai igazodás adhat magyarázatot, melynek a jelentősége várhatóan egyre inkább csökken a járványhelyzet alakulásával - tette hozzá Hann Endre, a Medián ügyvezetője.

Reggeli gyors
2020. március 19. 8:00