„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: „Túllő a célon” a koronavírus?

19/03/2020 22:07

| Szerző: Klubrádió

Vírusevolúcióval foglalkozó szakemberek szerint elképesztő a koronavírus exponenciális terjedése, és pont ezzel lehet, hogy „túllő a célon” – mondja Falus András akadémikus –, mert annyiszor kell sokszorozódnia, hogy az okozhat olyan genetikai változást, amely elgyengíti. A Széchenyi-díjas professzor is úgy látja, minél több embert kellene tesztelni.

2020. március 19. Esti gyors / részlet, Falus András (20.03.19.)
07:46
00:00

Több koronavírus-tesztre van szükség? Hogy áll ebben Magyarország a többi országhoz képest és miben segíthet, ha több embert tesztelnek? – Falus András Széchenyi-díjas immunológus, akadémikus válaszolt kérdéseinkre.

Közölte: nem tudja pontosan, hány tesztet használtak Magyarországon, eddig a csütörtök délutáni online hírek szerint körülbelül kétezret. A professzor ismeretei szerint az biztos, hogy a környező országok ennél jóval többet, elsősorban Ausztria és Csehország. Azért lenne fontos sokkal, de sokkal több tesztet megvásárolni és alkalmazni, mert ilyen alapon és ilyen lehetőséggel sokkal gyorsabban, eredményesebben el lehetne zárni a fertőzött, tehát a nem beteg, de már vírushordozó, másokat megfertőzni képes embereket a többiektől, akik még nem fertőződtek meg.

Néhány napja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is pontosan ugyanezt üzente a legtöbb ország döntéshozóinak: tesztelni, tesztelni, tesztelni. A járványt, a betegség terjedését ezzel nem lehet megállítani, de lassítani lehet, hogy ne egyszerre „zúduljon rá” az egészségügyi rendszerre a súlyos állapotban lévő betegek tömege, mert ez lélegeztetőgép-kapacitás kérdése is.

Kínában már gyakorlatilag megállt a fertőzés terjedése. Mondhatjuk, hogy valamivel rövidebb ideig tart a járvány, mint amit az elmúlt hetekben feltételeztek? – tettük fel a kérdést. Falus András szerint ebből azért még ne vonjunk le ilyen következtetést. Beszélt arról is, hogy vírusevolúcióval foglalkozó szakemberek szerint elképesztő a vírus terjedésének exponenciális gyorsulása, és ezzel a vírus – antropomorfizálva – „túllő a célon”, mert minél több embert fertőz meg (és már a világ majd' minden országában jelen van), annál nagyobb számban kell multiplikálódnia a vírusnak, és így a genetikai állománya nagyon könnyen átmehet olyan mutáción (genetikai változáson), amely gyengíti. Elképzelhető az is, hogy a fiataloknál kialakul az úgynevezett nyájimmunitás, a nagy populációt érintő védettség.

A vakcinán gőzerővel dolgoznak Seattle-ben, a világ egyik legnagyobb orvosi központjában, az nagyjából másfél év múlva lesz hozzáférhető. Vannak egyébként teljesen másra kifejlesztett, de hasonló módon működő vírusokkal szemben hatásos gyógyszerek, amelyek ígéretesek lehetnek – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. március 19. 18:40
Műsorvezető: Kárpáti János