„Klubrádió
Reggeli gyors

Értelmetlenség és irgalmatlanság

26/08/2019 10:02

| Szerző: Klubrádió

"Senki nem tudja, hogy mi lesz, és így kell róla döntenünk, hogy vállaljuk-e a folytatást.” Így szervezik át a kutatóhálózatot.

2024. április 20.
00:00
00:00

Teljes a káosz, a kutatók harmada külföldre menne, az adminisztratív dolgozók sorsa bizonytalan. Ez jellemzi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átalakítását, illetve a kormány által kierőltetett Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat indítását.

Falus András genetikus professzor, az MTA tagja nem szűkölködött a jelzőkben, amikor a Palkovics László miniszter által vezényelt folyamatról beszélt. Improvizációt, felkészületlenséget, felelőtlenséget, zsarolást, hazudozást, törvénytelenséget emlegetett.

Emlékeztetett arra, hogy az értelmetlen és irgalmatlan eljárás miatt a tizenhétezres köztestület tagjainak nagy része bizonytalanságban érzi magát. Az adminisztratív dolgozók helyzete kétségbe ejtő, az új intézménybe még nem vettek át sok embert, a régitől pedig már nem fognak kapni fizetést. Palkovics miniszternek és társainak vagy fogalmuk sincs az átmenetről vagy hazudoznak – mondta a professzor. A magyar tudományos élet kivégzésének, történelmi bűncselekménynek nevezte, amit most csinál az Orbán-kormány az akadémiával.

Palkovics László pedig a szemükbe hazudott, amikor azt állította, hogy nem gondolkodnak a kutatóhálózat elvételén. Ilyen einstadra még nem volt példa a tudományos testület életében.

Maróth Miklóst, az új intézmény vezetőjét a hvg.hu munkatársa kérdezte a tervekről, elképzelésekről, mire az volt a válasz, hogy „Köszönettel vettem kérdéseit, de egy részükre nem tudok, más részükre nem akarok válaszolni.”

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Földi Imre.

Reggeli gyors
2019.08.26. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor