„Klubrádió
Reggeli gyors

Mégis kellene a kijárási tilalom?

24/03/2020 12:51

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus megfékezésére két sikeres módszert találtak eddig. Az egyik, hogy minimálisra csökkentették az emberek mozgását, a másik, hogy rengeteg tesztet végeztek.

2020. február 12. Reggeli gyors - részlet 20.02.12. Rékassy Balázs
05:20
00:00

Újabb szállítmány érkezett Kínából, lélegeztető gépekből, maszkokból és egyéb védőeszközökből. Százezres tételekről van szó. A kormányfő bejelentette, hogy még több ilyet szereznek be. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem létezik olyan védőeszköz, amit a miniszterelnök „orvosi maszknak” nevezett. Van sebészeti szájmaszk, amely arra jó, hogy viselőjének a kiáramló levegőjét szűrje, nem pedig arra, hogy a belélegzett levegőt tisztítsa meg a vírusoktól. Nyilván erre gondolhatott Orbán Viktor, és tényleg egy ilyen maszk is jobb mint a semmi, de az egészségügyi dolgozókat profi védőfelszereléssel kellene ellátni. Az infarktus, az agyvérzés nem nézi, hogy mi van éppen, a krónikus betegeknek is meg kell kapniuk a szükséges gyógyszereket, kezeléseket, ennek az ágazatnak működnie kell.

Rékassy Balázs már korábban is, és most, a Reggeli gyorsban is a kijárási szabályok szigorítását szorgalmazta. Eddig Kínában és Dél-Koreában tudták kezelni a járványt. Az előbbiben úgy, hogy keményen korlátozták a lakosság mozgását. Az utóbbiban pedig úgy, hogy rengeteg tesztet végeztek és akiknél fennállt a betegség gyanúja, azokat elszigetelték. Ebben a betegségben ugyanis az az egyik legveszélyesebb dolog, hogy nem jelentkeznek rögtön a tünetei, tehát valaki akár két hétig is mászkálhat az utcán, de már szórja a vírust, a tudta nélkül.

A Magyar Orvosi Kamara március 15-én már tett javaslatokat –nemzetközi tapasztalatok alapján-, és azóta is. Ám a kormány ezeket akkor még blöffnek minősítette.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgatta meg. Kiemelt kép: Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.03.24. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes