„Klubrádió
A lényeg

Nem lett meg a négyötöd a felhatalmazási törvény keddi elfogadásához

23/03/2020 16:29

| Szerző: 24.hu/Klubrádió

137 igen, 52 nem aránnyal nem lett meg a 4/5-ös többség a felhatalmazási törvényjavaslat sürgős, házszabálytól eltérő, azaz kivételes eljárásban tárgyalásához és keddi elfogadásához az Országgyűlésben. A vita főként arról szólt a parlamentben, hogy határidő nélkül is megkaphassa-e akormány a rendkívüli felhatalmazást.

Az Országgyűlésben tehát 137 képviselő támogatta a házszabálytól eltérő tárgyalást, 52 viszont ellenezte, így nem lett meg a szükséges négyötödös többség a javaslat keddi elfogadásához. A parlament így sürgősséggel tárgyalhatja a javaslatot ugyan, de nem dönthet róla kedden, csak egy héttel később. Mindez azért lényeges, mert a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet március 26-ig áll fenn, 15 nap után a parlament beleegyezése szükséges a fenntartásához és a meghozott döntések hatályban maradásához – írja a 24.hu.

A vita főként arról szólt a parlamentben, hogy határidő nélkül is megkaphassa-e a kormány a rendkívüli felhatalmazást.

 
 Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Jobbra a koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.Fotó:  MTI/Kovács Tamás
 

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

A vita főként arról szólt a parlamentben, hogy határidő nélkül is megkaphassa-e a kormány a rendkívüli felhatalmazást. A kormány szerint azért nem kell határidőt megszabni, mert nem lehet tudni, meddig tart a rendkívüli helyzet, az ellenzéki frakcióvezetők azonban előzőleg azt kérték, a kormányoldal változtasson a felhatalmazási törvényjavaslat szövegén, és ne korlátlanul, legfeljebb 90 napra hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet. Az ellenzék szerin különben az Orbán-kormány úgy kapna teljhatalmat, hogy bizonytalan lenne, mikor és hogyan veheti azt vissza tőle a parlament.

Egy törvény házszabálytól eltérő tárgyalásához négyötödös többségre van szükség, vagyis az ellenzék beleegyezése szükséges hozzá, ám az ellenzéki politikusok azt mondták, a kormányoldal a hétfői hétpárti tárgyaláson a korábbiaktól eltérően már nem mutatkozott kompromisszumkésznek a javaslat módosításában, határidő nélkül pedig nem tudják támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását és így a rendeleti kormányzást.

Az alábbi lejátszókra kattintva hallgathatják meg Orbán Viktor érveit a határidő nélküli felhatalmazás mellett, majd ellenzéki frakcióvezetők ellenérveit ellene. (Kiemelt kép: a Parlament ülése 2020. március 23-án; fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

2020. március 23. A lényeg-részlet / Orbán Viktor / Vészhelyzet / 20.03.23.
01:21
00:00

 

2020. március 23. A lényeg-részlet/ Gyurcsány Ferenc/Vészhelyzet /20.03.23.
00:50
00:00

2020. március 23. A lényeg-részlet / Keresztes László Lóránt LMP / Vészhelyzet / 20.03.23.
00:24
00:00

 

2020. március 23. A lényeg-részlet / Szabó Tímea Párbeszéd / 20.03.23.
00:48
00:00