„Klubrádió
Megbeszéljük...

Cseh Katalin: Orbán nem a vírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket gyalázni

25/03/2020 20:22

| Szerző: Klubrádió

Önkéntes orvosnak jelentkezett a járvány miatt az orvosi végzettségű Cseh Katalin, bár még nem kapott választ az érdeklődésére. A Momentum európai parlamenti képviselője szerint az úgynevezett felhatalmazási törvény korlátlansága antidemokratikus és azt mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem a vírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket támadni, hiszen azt senki nem vitatná, ha csak a válság kezeléséről és racionális időtartamról lenne szó a törvényben.

2020. március 25. Megbeszéljük / részlet, Cseh Katalin (20.03.25.)
09:54
00:00

Lehet-e önkéntes orvos egy momentumos?

Cseh Katalint, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselőjét, aki szakmája szerint orvos, elsőként arról kérdeztük, hogy jelentkezett önkéntes orvosnak. Azt mondta: óriási szükség van minden segítő kézre a koronavírus elleni védekezésben, főleg az egészségügyben. Rengeteg orvos és egészségügyi szakdolgozó vándorolt ki, utóbbiak közül sokan változtattak pályát, mert nem becsülték meg őket eléggé az orbáni rendszerben – tette hozzá. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tett közzé egy felhívást minden egészségügyi végzettségű vagy ilyen képzésben részt vevő embernek, ő ezt kitöltötte, és nagyon várja, hogy hívják. Magánúton is megkeresték már többen, hogy jöjjön dolgozni, mert nagy az emberhiány.

Több nap eltelt, miért nem kapott hivatalos választ? – kérdeztük Cseh Katalintól, aki megengedő, mivel több mint ezer ember jelentkezett, biztos csak nagyon elfoglaltak. Hangsúlyozta: ez nem politikai felajánlás tőle, nem politizálni megy a kórházba, hanem dolgozni. Megtesz mindent, amire szükség van, nem válogat, és egészen biztosan nem keveri bele a másik munkáját. 

Az EP egyébként online működik, így szerinte egyáltalán nem zárja ki egymást a két feladat. Budapestről részt tud venni a parlamenti munkában, és várhatóan Budapesten is fog dolgozni valamelyik kórházban vagy sürgősségi ellátóhelyen. Csak a magyar parlament mondja, hogy nem lehet digitálisan ülésezni, az európai megoldja – tette hozzá.

Mit akar valójában Orbán a felhatalmazási törvénnyel?

A magyar kormány törvényjavaslatára – amely címe szerint a koronavírus elleni védekezésről szól, valójában viszont korlátlan ideig tartó rendeleti kormányzást tenne lehetővé – Cseh Katalin azt mondta: minden előzmény nélküli, óriási felhatalmazás, radikális lépés, amelyet demokráciában nem szoktak kérni kormányok. Szerinte arra sehol nem volt példa, hogy korlátlan felhatalmazást kérjen egy kormány korlátlan időre, ez nem fér össze a demokratikus alapértékekkel. Egyébként az EP-ben sem csak a baloldali, liberális vagy zöld politikusok kritizálják a Fideszt emiatt, hanem az Európai Néppárt egyes tagjai is.

Hozzátette: a kormányoldalról sokszor hallani mindenféle vádaskodást azokkal szemben, akik kifogásolják ezt a törvényt, de azt nem, hogy miért nem lehet határozott időre meghozni ezt a törvényt. Senkinek nem azzal van a baja – hangsúlyozta –, hogy a kormány védekezni akar a vírus ellen, csakhogy a kabinet minimális gesztust se akart tenni egy határidő megszabásával, az ellenzék „mocskolása” fontosabb volt neki.

Orbán Balázs államtitkár erre, a határidővel kapcsolatos felvetésre azt válaszolta, nem tudni, hogy a parlament működőképes lesz-e adott idő múlva. Cseh Katalin emlékeztetett arra, hogy még a vírusos időszak elején mondta talán Gulyás Gergely, hogy az Országgyűlés háborúban is összeül – úgy látszik, ettől eltértek azóta. De erre nem is lenne szükség, megoldható lenne a távszavazás is, ismételte meg.

Szerinte Orbán Viktor nem a vírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket szeretné gyalázni. Ugyanis ha a vírus ellen szeretne védekezni, megegyeztek volna egy 30 napos határidőben, amelynek leteltével az ellenzék is hozzájárult volna a hosszabbításhoz (amennyiben szükséges). De Cseh Katalin szerint Orbán Viktornak járványhelyzetben is csak az ellenzék sározása, az ország megosztása a fontos, pedig itt közös erővel kellene dolgozni az emberek egészségének megóvásáért.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. március 25., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György