„Klubrádió
Reggeli gyors

V21: Nincs szükség rendeleti kormányzásra

24/03/2020 14:11

| Szerző: Klubrádió

Nem hogy határozatlan időre, de 90, sőt 30 napra sem érdemes felhatalmazni a kormányt rendkívüli intézkedésekre.  Napról-napra változik a vírushelyzet.

2020. március 24. Reggeli gyors -részlet 20.03.24. Balázs Péter
04:07
00:00

Tiltakozik a V21 csoport az ellen, hogy határozatlan időre megadja a lehetőséget a parlament a rendeleti kormányzásra. A 30 éves kormányzati tapasztalattal rendelkező csoport, mely volt miniszterekből és államtitkárokból áll, leszögezi: a rendkívül súlyos helyzet kezelésére az Orbán-kormánynak jelenleg is megvan minden eszköze.

Ahol a rendeleti kormányzást szükségesnek érzik, ott is csak határozott időre (30-90 napra) hagyják jóvá. A határozatlan idejű és korlátlan terjedelmű felhatalmazás kizárná, hogy a kormány munkáját az Országgyűlés és rajta keresztül a választópolgárok ellenőrizzék.

Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos szerint hátborzongató, ahogy Orbán Viktor az ellenzékről beszélt a parlamentben, amikor is azt fejtegette, hogy nélkülük is megoldja a helyzetet. Aztán számolgatta, hogy hány fegyverest tud mozgósítani.

Ilyenkor, amikor a helyzet napról napra változik, szakaszolni kell a feladatokat –mondta Balázs Péter-, egy olyan javaslatot, hogy mondjuk megkapja a felhatalmazást a kormány 30 napra, majd beszámol az Országgyűlésnek, és újabb tervvel áll elő, valószínűleg az ellenzék is elfogadott volna. Így azonban arra kéri a csoport a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a törvényt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.03.24. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes