„Klubrádió
Ingatlanpiac

Átrendezi a lakásbérleti piacot a vírus

2/04/2020 15:30

| Szerző: Klubrádió

Már a tulajdonosok vadásznak a bérlőkre, csökkennek a díjak, nő a bizonytalanság. A turizmus megszűnt, ezzel együtt a rövid távú bérbeadás lehetősége is.

2020. március 31. Ingatlanpiac (2020. március 31., kedd 14:00)
46:23
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta Szerkesztők: Törtei-Takács Kriszta

Teljesen megváltoztatta a viszonyokat a lakásbérleti piacon a koronavírus megjelenése, méghozzá néhány hét alatt. Hirtelen megnőtt a kínálat, a 200 ezer forint feletti bérleti díj már nem tartható, 10-20 százalékos csökkenést mérnek az ennél olcsóbb albérleteknél is – közölte Mester Nándor, a Portfolio.hu vezető elemzője.

A kínálat azért nőtt meg, mert a turizmus szinte megszűnt, az eddig nagyon jól jövedelmező rövid távú lakáskiadásra nincs kereslet, a tulajdonosok mentik, ami menthető, hosszabb távra szerződnek, persze jóval olcsóbban. Másrészt számos beruházás fejeződött be a közelmúltban, sok az új lakás, azokkal is kezdeni kell valamit.

A kereslet viszont visszaesik. A legtöbb bérlő diák, jön a tanév vége, ki tudja, hogy mi lesz szeptembertől, visszajönnek-e a külföldi diákok, vagy jó részük nem, tehát elég nagy a bizonytalanság. Ez persze az egyetemi városokra jellemző, de igaz az ipari központokra is, ahol munkások laktak eddig szép számmal bérlakásokban.

A bérlők jobb pozícióban vannak, mint akár hetekkel ezelőtt, sokan saját bérlői profilt alakítottak ki bizonyos közösségi oldalakon és már a tulajdonosok keresik őket, ami korábban elképzelhetetlen volt. A szerződéseket sem lehet már hosszú időre, például egy évre megkötni, inkább csak néhány hónapra, hiszen az alatt is változhat a helyzet. Vannak olyan bérlők is, akik már nem tudnak, vagy nem akarnak fizetni, így Mester Nándor számos jogvitára számít, bár az is nyilvánvaló, hogy sok esetben nem kötnek szerződést a felek, vagyis nincs semmilyen papír az üzletről.

Látható még egy érdekes következménye a járványveszélynek, mégpedig az, hogy az emberek egy része menekül a nagyvárosokból arra gondolva: vidéken, kisebb településeken nagyobb biztonságban van. Ez azonban inkább csak pánikreakció a szakember szerint. Nem tart soká.

A bérleti piac mozgását nézve arra lehet számítani, hogy a használt lakások ára valamennyivel csökken, de 5-10 százaléknál nagyobb áresés nem valószínű. A kereslet ugyanis nem szűnik meg, csak időben eltolódik egy kicsit a járvány utáni időszakra. Sok tulajdonos ezért is pihenteti most az ingatlant, majd csak később teszi ki a piacra, hogy addig se amortizálódjon.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Ingatlanpiac
2020.03.31. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta