„Klubrádió
Esti gyors

Most figyelje az ingatlanpiacot!

25/03/2020 11:19

| Szerző: Klubrádió

Két hét alatt óriási változást hozott az ingatlanpiacon a vírusveszély, főleg a bérelhető lakásoknál.

2020. március 24. Esti gyors - részlet 20.03.24. Balogh László
04:37
00:00

Napról napra, sőt óráról órára változik a helyzet az ingatlanpiacon. Most ott tartunk, hogy a koronavírustól való félelem következtében számos lakás vált kiadóvá Budapesten. Két hét alatt 5 százalékkal nőtt az ilyen hirdetések száma, már több mint 10 ezernél tartunk. A kínálat bővülésének elvileg árcsökkenést kellene hoznia, de ez még markánsan nem látszik, az átlagos bérleti díj havonta 165 ezer forint.

Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László azonban rávilágított néhány érdekes részletre. A 100 ezer forint alatti bérlakások kínálata 20 százalékkal nőtt két hét alatt. Ez nagyon komoly változás. A turizmus leállásával, a külföldiek elmaradásával nagyon beszűkült a rövid távú bérbeadás lehetősége, így értékes, nagyon jó állapotú belvárosi ingatlanok is kikerültek az albérleti piacra. Érthető, az esetleges hitelt, a közös költséget fizetni kell, a tulajdonosok nyilvánvalóan hosszabb távra akarják már kiadni a lakásaikat, még ha nem is keresnek rajta annyit.

Összegezve: aki lakásbérlésben, vásárlásban gondolkodik, annak most érdemes szétnéznie, mert a vírus miatt az egész ingatlanpiac befékeződött. Ám biztos, hogy ez a hatás csak átmeneti lesz, a járványveszély elmúltával hamar rendeződnek a viszonyok, és visszapattannak az árak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.03.24. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván