„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: A lakhatás alapjog

21/10/2019 13:06

| Szerző: Klubrádió

Több kerületi polgármester is jelezte, hogy a főpolgármesterhez hasonlóan felfüggeszti a kilakoltatásokat, ez azonban csak egy lépés. A bajt megelőzni kellene.

2019. október 21. Reggeli gyors - részlet 19.10.21. 06:00 Faragó Renáta
04:55
00:00

Felfüggesztette a kilakoltatásokat Karácsony Gergely, ahogy azt a kampányban ígérte. A „Budapest Alkotmányban„ azt írták, hogy a lakhatást alapjognak tekintik, és fellépnek az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen. Karácsony döntése tehát elvi jelentőségű, de mi történhet a gyakorlatban?

A választ Faragó Renáta, a Város Mindenkié Csoport sajtómunkatársa adta meg a Reggeli gyorsban. A főpolgármester akkor állíthatja le a kilakoltatást, ha fővárosi tulajdonú bérlakásról van szó. Ilyenből 1200-1300 van a városban, sokkal több bérlakás van kerületi tulajdonban. Így az intézkedés akkor lesz igazán hatásos, ha a városrészek polgármesterei is hasonló döntést hoznak. Ezt már többen megtették, és megteszik, ha a jogi herce-hurca után hivatalba léphetnek. Ilyen módon a kilakoltatások egyharmadát lehet megakadályozni.

Az estek nagy részében ugyanis olyanoknak kell elhagyniuk otthonukat, akiknek a feje fölül már elárverezték az ingatlant, például devizahitelesek, a Nemzeti Eszközkezelővel szerződtek, ilyenkor a polgármesternek nincs joga leállítani a kilakoltatást.

Faragó Renáta a probléma gyökeréről is beszélt, hiszen a kilakoltatást nem megállítani, hanem megelőzni kellene. Egy szociális védőhálóra lenne szükség, megfelelő támogatási rendszerre. Az önkormányzatokat az utóbbi években annyira kivéreztették, hogy nem maradt keretük a lakhatás támogatására. Pedig egy család nem csak saját hanyagsága, felelőtlensége miatt kerülhet nehéz anyagi helyzetbe. A munka elvesztése, vagy egy betegség padlóra küldhet tisztességes, szorgalmas embereket is. Pontosan akkor csökkentek az ilyen esetekben nyújtható önkormányzati támogatások, amikor öt év alatt a duplájukra emelkedtek az albérletárak. Faragó Renáta szerint például azon is el lehetne gondolkodni, hogyan lehetne megfékezni az albérletek drágulását.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Manek Attila.

Reggeli gyors
1019.10.21. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes