„Klubrádió
Ingatlanpiac

Drágul az ingatlan vidéken is

21/05/2019 13:28

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt években főleg az új munkahelyek, például az autógyárak emelték az árakat. A nagyobb városok már nem sokkal olcsóbbak, mint Budapest.

2019. május 21. Ingatlanpiac 19.05.21.
21:16
00:00

A vidéki ingatlanárak jellemzően egy-másfél éves késéssel, de követik a budapesti tendenciákat. Az Ingatlanpiacban ezért most néhány nagyváros árait nézte meg Törtei-Takács Kriszta a Balla Ingatlan ügyvezető-tulajdonosával.

Balla Ákos arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években, úgy körülbelül tíz évben nagy változások történtek több városban. Munkahelyeket teremtettek, kezdett kialakulni egy viszonylag jó kereső réteg is, amely már az átlagosnál magasabb életszínvonalra vágyik. Ez persze érződik az ingatlanpiacon is, például megnőtt az igény a bérlakások iránt.

Aztán elkezdett a fejlődni az agglomeráció is, mondjuk Székesfehérvárra már jellemző, hogy akár Velencéről járnak be dolgozni, vagy Győrbe Tatabányáról. A vidéki nagyobb városokban majdnem együtt mozognak az árak. 20-25 millió forint alatt már nemigen lehet 55-60 négyzetméteres lakást találni, még panelt sem. Az igényesebb ingatlanoknál már nem szokatlan a 800 ezer forintos négyzetméterár sem. Általában élhetőbbek ezek a települések, mint a főváros, ritka a 4 szintesnél magasabb épület és szellősebb is a tér.

Amennyiben valaki megneszel egy nagyobb beruházást, mondjuk egy autógyár betelepülését, akkor hetek alatt komoly haszonra tehet szert. Viszont amikor már kikerül az információ, onnan nem lehet rajta keresni. Az egyetemi városokban régebben jó befektetésnek számított egy lakás megvásárlása, de ez is a múlté. A szegényebb vidékeken, mint például Salgótarjánban a csok emeli mesterségesen és durván az árakat.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.