„Klubrádió
Reggeli gyors

Matolcsy: Kudarc a kormány lakáspolitikája

14/01/2020 14:48

| Szerző: Klubrádió

Kíméletlenül kritizálja a jegybank elnöke az úgynevezett lakáspolitikát, amely száguldó inflációt okozott a piacon. Szerinte minden, amit akartak, fordítva sült el.

2020. január 14. Reggeli gyors - részlet 20.01.14. Szegfalvy Zsolt
06:19
00:00

Fenntarthatatlan a lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet – írja Matolcsy György a Növekedés.hu oldalon, majd sorra veszi a kudarc okait. A kormány kizárólag a kereslet élénkítésére figyelt, elégtelen új lakáskínálat mellett. Ez száguldó inflációt gerjesztett az ingatlanpiacon. 2014 óta 104 százalékkal emelkedtek az árak országosan, Budapesten pedig 184 százalékkal. A lakásállomány megújulási rátája 0,4 százalék, miközben a kívánatos arány 1 százalék, igaz Bécsben 1,5. A bankelnök kifogásolja azt is, hogy nincs a lakáspolitikának felelős állami gazdája, nincs kiérlelt stratégia, az egész nincs összehangolva a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel. Matolcsy szerint a kudarc egyértelmű.

Különböző mozgalmak, szervezetek már rég próbálják felhívni a figyelmet ugyanerre. A Város Mindenkié, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Habitat for Humanity lakhatási szegénységről beszél. Az utóbbi szervezet ügyvezető igazgatója, Szegfalvy Zsolt úgy értékeli, hogy az MNB elnökének leírása közel jár az igazsághoz. Az, amit a magyar kormány lakáspolitikának nevez, egyszerűen nincs! Nincs stratégia, az elképzelést nem egyeztették társadalmi csoportokkal, nem is gondolták át tisztességesen. A kormány gazdaságpolitikában, családpolitikában gondolkodik, ez nem javít a helyzeten, sőt fokozza a lakhatási válságot, növeli a szociális különbségeket. (Egyébként Matolcsy György is csak gazdasági szempontból értékeli a jelenlegi állapotot.)

Amennyiben a kormány tényleg szeretne tenni valami hasznosat, akkor társadalmi egyeztetésre volna szükség, mert kormányzati ciklusokon átívelő, 15-20 éves folyamatról van szó. Az eredményes lakáspolitikának fontos a szociális vetülete, fel kell mérni az igényeket. Szegfalvy Zsolt szerint több tízezer, sőt százezer bérlakás hiányzik a piacról. Hiába mondja azt Novák Katalin államtitkár, hogy azért nem foglalkoznak bérlakások építésével, mert „ a magyar emberek többsége saját tulajdonú lakásban akar élni”. Megfizethető bérlakásokra igenis szükség van, hogy a szegényebbeknek is legyen hol élniük. Egy ilyen programhoz természetesen szükség van állami szerepvállalásra, később aztán az állam kiszállhat, mert több példa mutatja, hogy a rendszer piaci alapon is működtethető. Amit pedig azonnal meg lehetne tenni, befektetés nélkül, az a meglévő lakások kiadásának szabályozása, például az AirBnb megfelelő adóztatása.

Azt Szegfalvy Zsolt is fontosnak tartja, hogy legyen a lakáspolitikának egy irányítója, egy felelős állami szervezete, amely például a társadalmi egyeztetést is koordinálja, amellyel szóba lehet állni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédy Zsolt.

Reggeli gyors
2020.01.14. 06:00
Műsorvezető: Dési János