„Klubrádió
Reggeli gyors

A kijárási korlátozásra lehetett számítani

27/03/2020 10:03

| Szerző: Klubrádió

Más országokban is hoztak hasonló intézkedéseket, azt kell megnézni, hogy ez arányos-e a veszéllyel, illetve így lehet-e elérni a célt, a járvány visszaszorítását.

2020. március 27. Reggeli gyors - részlet 20.03.27. Pardavi Márta
08:58
00:00

Amennyiben az emberek közötti személyes találkozások korlátozása valóban lassítja a vírus terjedését és csökkenti a megbetegedések számát, akkor jó lépés a kijárási korlátozás. Azonban azt kell vizsgálni, hogy szükséges-e ez a lépés, és hogy arányos-e a veszéllyel. Egyébként bizonyos korlátozásokat más országokban is bevezettek – emlékeztetett Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. (A szombattól érvényes hazai korlátozásokról itt találja a kormányrendeletet.)

 

A bejelentés a kormány facebook oldalán is megtalálható.

A jogvédők sem kifogásolják, sőt fontosnak tartják, hogy egy kormány különleges helyzetben különleges intézkedéseket hozzon. Ám ezek nem sérthetik a demokrácia alapvető elveit. Az Európa Tanács –egyébként horvát- főtitkára nem véletlenül ajánlott jogi, szakmai  segítséget az Orbán Viktornak írt levelében. Ugyanis úgy látszik, hogy amire a magyar miniszterelnök készül, vagyis korlátlan idejű, és szinte korlátlan felhatalmazást kapni a rendeleti kormányzásra, az alapvető elveket sért. A válasz annyi volt, hogy nincs szükség segítségre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Reggeli gyors
2020.03.27. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert