„Klubrádió
Esti gyors

A legtöbb ember szerint elterjed a koronavírus, de ők nem kapják el

24/03/2020 23:22

| Szerző: Klubrádió

A Publicus Intézet legutóbbi felméréséből az derül ki, hogy az emberek jó része még tagadásban van a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: miközben úgy véli, nagyon sok embert érint Magyarországon is, nem hiszi, hogy ő maga elkaphatja. Egyébként a túlnyomó többség támogatná a kijárási tilalmat és az idősek védelmében kötelező karantént. Vad elméletek is terjednek a vírus keletkezéséről.

2020. március 24. Esti gyors / részlet, Pulai András (20.03.24.)
07:24
00:00

A megkérdezettek 77 százaléka támogatná a kijárási tilalmat, és szintén nagy többségük szerint indokolt lenne az idősek számára a kötelező karantén, derül ki a Népszava megbízásából készült Publicus-felmérésből.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője az Esti gyorsban azt mondta: az emberek majdnem fele tagadásban van, nem érezte át a helyzet súlyát. Ennek érzékeltetésére közölte: felmérésük szerint 76 százalék azt mondja, hogy nagyon sok embert érinteni fog a vírus, viszont csak 33 százalék gondolja, hogy őt közvetlenül igen.

A központi fellépésben nem feltétlenül szigort, de határozottságot szeretnének az emberek, és sok mindent elfogadnak, amit korábban nem. Egyébként a legérintettebbek, a nyugdíjasok azok, akik legkevésbé fogadnák el a korlátozásokat. Például, amikor azt kérdezték, hogy szükség van-e az idősek kötelező karanténjára, a nyugdíjasok kevesebb mint fele válaszolt igennel, míg a diákok (tulajdonképpen az unokák) majdnem 80 százaléka. Kitért arra is, hogy mivel a Fidesznek idősebb a szavazótábora, a Fidesz-szavazók inkább viselkednek úgy, mint az idősebbek – de a szokásos pártpreferencia szerinti választóvonalak nem, vagy csak alig jelennek meg, ami önmagában is érdekes.

Vizsgálták az úgynevezett konteókat, összeesküvés-elméleteket is a koronavírus elterjedéséről. Pulai András közölte: a legnagyobb arányban azt mondták a válaszadók, hogy Kínában állatról emberre terjedt át a betegség, majd elindult a világban –ami jelenleg a tudományosan elfogadott álláspont –, de ezt is csak 38 százalék osztja. Van 20-30 százalék, aki szerint valakik elindították a vírust, a kínaiak vagy az amerikaiak tesztelték a másik felet és így indult el, illetve van az „5G meg a gyíkember meg a Soros”, és minden egyéb elmélet. Ezenkívül tizenvalahány százalék mondta, hogy nem tudja, honnan indult a vírus, és Pulai András szerint ez, valamint a tudományosan alátámasztott válasz az elfogadható.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. március 24., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván