„Klubrádió
Reggeli gyors

Az igazi védelem: otthon maradni

27/03/2020 20:06

| Szerző: Klubrádió

Mennyi ideig hordozza a koronavírust az ember, ha nem mutat tüneteket? Mikor mondhatjuk azt, hogy vége a járványnak?

2020. március 27. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. március 27., péntek 09:00): dr. Kunetz Zsombor
35:24
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Jó döntésnek tartja Kunetz Zsombor egészségügy rendszerfejlesztő, hogy a kormány korlátozni igyekszik az emberek mozgását. Ilyen intézkedést a Magyar Orvosi Kamara már a hónap közepén javasolt. Az tűnik ugyanis a legjobb megoldásnak a fertőzésveszély elkerülésére, ha otthon maradunk. Amennyiben mégis el kell mennünk valahová, akkor viseljünk maszkot.

Számos érdekes kérdést kapott a szakember hallgatóinktól a Reggeli gyorsban, ezek közül csak néhány.

- Meddig lehet vírushordozó az ember?

Nos, a két hetes karantént azért tarják be világszerte, mert ennyi a vírus lappangási ideje. A betegség lefolyási ideje pedig 28 napra tehető, de sajnos erről még keveset lehet tudni. Ismeretlen kórról van szó. A járvány végéről akkor lehet majd beszélni, ha nem lesznek új megbetegedések.

- Most akkor milyen maszk?

Kunetz Zsombor szerint szinte bármelyik nyújt valamiféle védelmet. A sokat emlegetett sebészi szájmaszk elsősorban nem a viselőjét, hanem a többi embert. Minél többen viselik, annál nagyobb a biztonság. A szakértő úgy véli, hogy a tiszti főorvos azért igyekezett a maszkok jelentőségét csökkenteni, mert egyszerűen nincs elegendő. Viszont arra is kérte az embereket, hogy ne kezdjenek tömeges felvásárlásba, főleg a profi, FFP3 maszkokból. Azokat meg kellene hagyni az egészségügyben dolgozóknak, hiszen ha közülük sokan megbetegszenek, akkor nagyobb lesz a baj.

- Mennyire vehetők át a nemzetközi tapasztalatok úgy, hogy azok az emberekhez is eljussanak?

Kunetz Zsombor erre a következő példát említette. A legsikeresebb védekezést eddig Dél-Koreában és Németországban lehet tapasztalni, ahol nagyon sok embert tesztelnek. Nem véletlenül hangsúlyozta a WHO vezetője: Tesztelni, tesztelni, tesztelni!

A beszélgetés YouTube csatornánkon is elérhető. Iratkozzon fel rá!

FELIRATKOZOM:

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. (Sajnos a telefonvonalban voltak kisebb fennakadások.) Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt.

Reggeli gyors
2020.03.27. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert