„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: A vezetőink azt hiszik, érinthetetlenek, hozzájuk nem jut el a vírus

26/03/2020 22:04

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos nem ért egyet utódával a maszkok viselése ügyében. Azt is mondta (egy fotóval kapcsolatban, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök látható magas beosztású orvosok társaságában), hogy vezetőink azt gondolják, ők érinthetetlenek, ez a járvány hozzájuk nem jut el.

2020. március 26. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (20.03.26.)
16:21
00:00

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: ellent kell mondania utódának a maszkok viselésével kapcsolatban. Megismételte: maszkot azért kell hordani, hogy az ember az őt körülvevőket védje. Hiszen napokig lappang ez a vírus úgy, hogy tünetmentes valaki, aki közben fertőzhet. Ezért kell maszkot hordani, ezért kellene letakarni az élelmiszereket az üzletekben és jó lenne, ha a pékárut csomagolva adnák.

Műsorvezetőnk, Bolgár György felvetette: nyilván a jelenlegi országos tiszti főorvos is tudja mindezt, miért képvisel mégis részben más álláspontot? Falus Ferenc szerint azért, mert az ő közvetlen főnökei a minimális higiénés szabályokat se tartják be. Sőt, nem elég, hogy nem tartják be, nem is szégyellik. Képesek fényképezkedni szorosan egymás mellett ülve, maszk nélkül és ebbe orvosokat is bevonni – fogalmazott.

Az említett képeken – jegyezte meg műsorvezetőnk – Orbán Viktor orvosokkal tanácskozott, és egyedül Bedros Róberten, a Szent Imre kórház igazgatóján volt maszk. Falus Ferenc azt mondta, örül, hogy Bedroson volt, „neki legalább van annyi esze”, hogy tudja, erre szükség van. Szerinte nem arról van szó, hogy azért ellentmondásos a fotó, mert a vezetők döntésképtelenek maszkügyben, hanem arról, hogy azt gondolják, ők érinthetetlenek, ez a járvány hozzájuk nem jut el. A volt tiszti főorvos el tudja képzelni, hogy ez így is lesz, de ettől függetlenül tudniuk kellene, hogy példát kell mutatniuk.

Koronavírus - Az orvostudomány képviselőivel egyeztetett Orb
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b2), Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (j2), Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtannal foglalkozó matematikusa (j), Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója (b3), Szócska Miklós a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője (j3) - mindketten korábbi egészségügyi államtitkárok és Bedros Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízott (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2020. március 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 


Azt is mondta: tény, kevés a maszk, ráadásul elképesztően drága. Ezért „botrányosnak” tartja, hogy a kormányzat az Európai Unióhoz fordul, hogy engedje el ezeknek az eszközöknek az áfáját. Hiszen annyi mindenben mennek szembe az EU-val, annyi mindenben nem értenek velük egyet, ráadásul abban, ha a kormány például a maszkokat a nullás áfakulcshoz sorolná, a járványra tekintettel vélhetően utólag igazat is adna az európai bíróság.

Szó volt arról is, hogy mi a helyzet a koronavírus terjedésével a világban. Falus Ferenc egy német virulógus nyilatkozatát idézte arról, hogy ott miért alacsonyabb a halálozási arány Európa más országaihoz képest. Németországban hamarabb kezdték el a szűréseket, hamarabb különítették el a kontaktokat és rengeteg vizsgálatot végeznek. Arányaiban is nagyon jelentős a vizsgálatok mennyisége közti különbség, egymillió lakosra vetítve, például ahhoz képest, ami itt van. Természetesen nem a teszt gyógyítja meg a betegeket, viszont ha valaki tudja magáról, hogy fertőzhet, és ennek megfelelően viselkedik, az nagymértékben visszafogja a járvány terjedését. Ennek következtében, ha hamar észlelik, hogy valaki beteg, akkor hamarabb is kerül orvosi felügyelet alá, ez lehet az oka annak, hogy a halálozásban is jobb arányok vannak Németországban. Nagyon meg kellene fogadni azokat a tanácsokat, amelyek a koronavírus-járvány leküzdésében sikeres országokból jönnek: „tesztelni, tesztelni, tesztelni”, és minden adatok nyilvánosságra hozni. Ez segítheti a lakosságot abban, hogy alkalmazkodni tudjon a helyzethez és elhiggye, amit neki mondanak – jelentette ki a volt országos tiszti főorvos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megbeszéljük...
2020. március 26., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György