„Köszönjük,
Reggeli gyors

Életeket menthet a hiteles tájékoztatás

26/03/2020 11:30

| Szerző: Klubrádió

A legtöbb országban megyékre, vagy akár településekre lebontva is közlik, hogy hol vannak koronavírussal fertőzöttek, vagy gyanús estek. Magyarországon semmit nem mondanak erről.

2020. március 26. Reggeli gyors - részlet 20.03.26. Rácz András
07:40
00:00

Elég, ha mi tudjuk – nagyjából ennyi a válasz a hatóságoktól arra a kérdésre, hogy miért nem közlik a betegség terjedésének területi adatait. Ezeknek az adatoknak a közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára. A járványügyi szakembereknek rendelkezésére áll az adatsor. A megbetegedések száma Magyarországon nem magas, könnyen beazonosítható lenne a személy, nem tartom hasznosnak, ha “vegzatúrának” lennének kitéve –  mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos egy tájékoztatón, vagyis a személyiségi jogokra hivatkozott.

Ez az érvelés teljesen helytelen, tipikusan úgynevezett hamis dilemma. Nem igaz, hogy csak két megoldás lehetséges, tehát az a kettő, hogy vagy nem közlünk adatokat, vagy személyiségi jogokat sértünk. Számos más megoldás van, ahogyan ezt Rácz András biztonságpolitikai szakértő, a Political Capital munkatársa elmondta.

Ő beszélt arról is, hogy miért fontos a területi adatok közlése, ahogyan ezt egyébként Európában csinálják. Ausztriában például Tirolban kezdődött a járvány, azt azonnal el is mondták az embereknek. Így óvták az ott élőket, mert jobban elhitték, hogy vigyázni kell, otthon kell maradni, be kell tartani az óvintézkedéseket. Óvták azokat is, akik épp oda készültek kirándulni, látogatóba, mert nyilván sokan halasztották el az utat, és ott sem vásároltak annyi Tirolból származó árut. Óvták a közművek dolgozóit is, mert például az áramszolgáltató átütemezhetett egy nem sürgős karbantartást, más esetben pedig biztosíthatott védőfelszerelést.

Magyarországon nem tudjuk, hogy vidéken kevesebb-e a megbetegedés, mint a fővárosban, vagy sem, csak sejtéseink vannak. Így például sokan gondolhattak arra, hogy leköltöznek a balatoni nyaralójukba, mire az ottani önkormányzatok egy része közölte, hogy nem kér ebből. Szóval az információhiány csak növeli a káoszt.

S van még egy fontos aspektusa a kormány hallgatási stratégiájának. Pletykák, álhírek kezdenek terjedni, bődületes butaságok is gyógyszerekről, gyógymódokról. Márpedig egy világjárvány idején az álhírek szó szerint ölhetnek is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2020.03.26. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes